Potrebujemo

Goveji valjarčki s krompirjem
4 goveje zrezke po 180g
300g krompirja
250g slanine
200g kisle smetane
2 čebuli
4 žlice krušnih drobtin
sol
poper

Sir s kumino
500g skute
200g masla
5l mleka
2dcl kisle smetane
3 jajca
1 žlica kumine
sol
sok ene limone

Latvija - Goveji valjarčki in sir s kumino

Priporoči Priporoči
X

Pošlji prijatelju

Natisni Natisni
Število oseb: 4
Čas priprave: 0 min
Zahtevnost: Zahtevno

Najprej se lotimo priprave sira. Mleko segrejemo na srednjo temperaturo, mu dodamo skuto in segrevamo naprej do temperature 82 stopinj Celzija (pomembno je da mleko ne zavre). Med segrevanjem dodamo tudi sol in olje.

Ko se mleko greje, pozornost posvetimo valjarčkom. Goveje zrezke solimo, popramo in sladkamo, hkrati pa v ponvi segrejemo olje na katerem nato popražimo na kocke sesekljano čebulo in slanino. Proti koncu dodamo še drobtine ali ržen kruh in zmešamo. Tako dobljeni nadev nato odstavimo z ognja, z njim premažemo zrezke in jih nato zvijemo v “valjarčke”in z zobotrebci spnemo na obeh koncih vsakega zrezka, da se ti ne odvijejo.

Valjarčke nato zopet popečemo na vročem olju, zalijemo z vodo, dodamo korenje in čebulo ter pustimo da se vse skupaj duši. Na koncu dodamo še kislo smetano in premešamo.

V tem času bo tudi mleko doseglo željeno temperaturo, zato ga odstavimo z ognja in vlijemo v posodo prek katere smo povrhu razpeli kuhinjsko krpo, ki bo imel vlogo cedila. Odteklo vodo odlijemo, sirno maso pa ovijemo v prej omenjeno krpo in položimo v posodo, da se dodobra odcedi in uleži (stati pustimo cca 24 ur)

Proti koncu se lotimo še priloge za k našim valjarčkom. Na vročem maslu popražimo na kose narezan krompir, ki ga nato postrežemo skupaj z valjarčki in omako.

Preostane le še končno dejanje z našim sirom. Po 24 urah ga na vročem maslu kar se le da razdrobimo, primešamo rumenjake in kumino, dosolimo, vlijemo v model in položimo v hladilnik, da se dodobra ohladi. Ohlajenega vzamemo iz modela in postrežemo.


Pa dober tek!

Recepti

Zadnje novice in članki

Imate vprašanje za nas?