“Žar sezona” je sredi poletja v polnem zamahu, okusne dobrote iz žara pa spremljajo rojstne dneve, obletnice in vsa ostala praznovanja.

Da boste na naslednjem družinskem druženju blesteli kot glavni žar maher, preverite nekaj trikov, ki so se izkazali za več kot uporabne.

 

1. OGREVANJE ŽARA

Veste kako pripraviti popolno žerjavico?

Žerjavica, pripravljena z lesom, daje jedem najbolj pristen okus. Še posebej cenjene so vinske trte, figova drevesa, bukovina, jablana, akacija, lovor in ruševje. Žerjavico najlažje pripravite tako, da v kurišče žara namečkate nekaj kep vnetljivega papirja (stari časopisi odlično opravijo delo), okrog pa v obliki stožca naložite trske in nato prižgete papir. Ko se trske vnamejo, začnete prilagati debelejše kose lesa. Ko ti zgorijo in dobimo žgočo žerjavico, je čas, da zavihamo rokave in na plano potegnemo pripravljeno meso. Za peko seveda lahko uporabimo tudi brikete in oglje, katere zakurimo na enak način.

Kaj pa ostanki žerjavice?

Ste vedeli, da lahko tudi te “reciklirate”? Pokapajte jih z vodo in večje kose boste lahko uporabili za naslednjič.

Ko žerjavica izgubi na moči jo lahko uporabite tudi neposredno za pečenje. Hrano zavijte v aluminijasto folijo in jo položite na žerjavico. Takšen način pečenja se odlično obnese za peko prilog, kot so krompir, zelenjava, pa tudi za preostanek mesa.

 

2. OHRANJANJE TEMPERATURE

Ohranjanje temperature med pečenjem je izjemnega pomena. Da bi meso spekli čim bolj enakomerno, upoštevamo dve coni na razgretih rešetkah. Kadar naenkrat pečete večje količine hrane, debelejše kose položite na sredino oz. na direktno cono, kjer je vročina najvišja. Tanjše kose položite na naokrog, kjer žerjavica ne doseže takšne moči. 

Če se vam zgodi, da hrana prehitro potemni, je žar prevroč. Da se izognete zažgani skorjici, dvignite rešetko za vsaj eno zarezo ali pa malo prerazporedite žerjavico, da bo toplota razporejena enakomerneje.

 

3. ZAČIMBE in MARINADE

Meso in druga živila lahko zmehčamo in oplemenitimo z mariniranjem v mokrih marinadah in s suhimi začimbnimi mešanicami. Ne glede na začimbno mešanico, pazimo, da z okusi ne pretiravamo, saj še vedno želimo ohraniti aromo mesa.

Upoštevamo tudi, da večje in trše kose mariniramo več časa, manjše in nežnejše kose mesa, kot so piščanec ali riba, pa v marinadi pustimo manj časa. Preden marinirano živilo položimo na rešetko za pečenje, ga odcedimo ter odvečno marinado popivnamo s papirnato brisačko.

Nekatere zeliščne marinade lahko uporabimo tudi za solatni preliv, zato ne bo nič narobe, če že v začetku pripravimo dvojno količino.

 

4. NABODALA

Lesena nabodala so lahko precej občutljiva, še posebej pri višjih temperaturah žara. Da se nabodala ne bi med peko vnela, jih pred peko za 30 minut potopimo v vodo. V kolikor se z žarom rokujete redno, obenem pa ste velik oboževalec ražnjičev ter nabodal, predlagamo, da si omislite kovinska nabodala, ki so močnejša, zaradi materiala pa tudi manj občutljiva.

Če nabodala pripravljate sami, bodite pozorni tudi na to, da hrano režete na približno enake kose – najprimernejša velikost je 2,5 – 3,0 cm. Pri mešanih sestavinah poskrbite, da imajo sestavine približno enak čas pečenja, med posameznimi kosi pa pustite dovolj prostora, da se bodo lahko enakomerno zapekli z vseh strani.

 

5. UPORABNA ALUMINIJASTA FOLIJA

Aluminijasta folija je lahko ob žarjenju vaša najboljša prijateljica. V kolikor ste jo sedaj brez težav pogrešili, si poglejmo, kako bi vam lahko olajšala marsikateri del priprave.

V folijo lahko zavijemo steake, da počivajo, podložimo jo lahko živilom, ki se rada primejo na rešetko in tako preprečimo, da bi nam dobršen del ostal prilepljen na žgočo kovino. Priročna je tudi za peko živil, ki med pečenjem spuščajo veliko tekočine in večje kose zelenjave, katere s pomočjo folije na vročini dušimo.

Uporabimo jo za peko rib, prav tako pa vanjo zavijemo živila, ki jih bomo pekli neposredno na žerjavici.

 

Še niste otvorili žar sezone? Zdaj ste gotovo že dovolj poučen mojster, da vam oblizovanje kulinaričnih navdušencev ne uide.

Preverite odlično AVE Grill ponudbo, ki s svojim okusom in preprosto pripravo tudi vajence spremeni v vrhunske kuharje.

Najboljsi Triki Za Peko Na Zaru