EKOLOŠKI PIŠČANEC

06. 10. 2020EKO piščanci so vzrejeni z občutkom za zdravje in dobrobit živali in okolja.

 

Prednosti ekološkega piščanca:

  • bolj čvrsto meso,
  • bolj zdravo meso, zaradi manjše vsebnosti maščob,
  • dobrobit živali,
  • zmanjšan okoljski odtis,
  • manjša obremenitev z GVŽ/ha.

 

Diagram proizvodnje:

 

Okoljski odtis ekološkega piščanca z uporabo metode ocene življenjskega cikla (LCA)

Obstaja več metod za proučevanje okoljskega vpliva proizvodnih sistemov. Ocena življenjskega cikla (LCA) je najbolj univerzalna metoda za oceno okoljskih vplivov. LCA je holistična in primerna metoda za oceno okoljskega vpliva produkta v vseh njegovih fazah.

 

Ogljični odtis 3 ciklov:

 

Okoljski odtis po metodi CML 2000 (metodologija LCA):

 

Veriga vrednosti:

Veriga vrednosti je vzpostavljena. Zainteresirane posameznike, ki bi se vključili v verigo vrednosti, vabimo, da nas kontaktirajo.

 

Ekološki piščanec od hleva do krožnika

Projekt razvoja ekološkega piščanca od hleva do krožnika zajema razvoj novega izdelka od zaključene TRL stopnje 5 do TRL 9 in bo slovenskemu potrošniku ponudil EKO piščančje meso, ki ima višjo dodano vrednost in dokazano višjo vsebnost omega 3 maščobnih kislin. S povezavo različnih segmentov bo projekt vzpostavil verigo vrednosti, ki bo s popolno sledljivostjo in kratkimi transportnimi potmi ponudila izdelek z nizkim okoljskim odtisom, ki bo potrdil večjo osveščenost v skrbi za okolje, ki jo predstavlja ekološka pridelava. Prav tako bo projekt ponudil smernice za Dobrobit živali za perutnino.

Projekt s področja Trajnostne pridelave hrane je s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinanciran v višini 153.201,55 €