Hrana in vino, to je lepi par …

11. 11. 2017Hrana in vino sta kot zakonski par, ko se dopolnjujeta, je zveza sladka, ko prihaja do nesoglasij, pa grenka. In ker je vsaka zveza zapletena in unikatna, je tudi kombiniranje vina in hrane velika znanost. Ampak, pozor! Tako kot pri vsaki zvezi tudi pri tej obstaja nekaj preprostih smernic za trajen zakon in v kolikor jim bomo sledili, bomo prišli vsaj do prve obletnice. K lahki hrani namreč sodijo lahka vina, k težki hrani pa polna vina. Belo vino tako hodi z roko v roki z morsko in rečno ribo, morskimi sadeži, belim mesom, s piščancem v vseh oblikah, prav tako sodi k enostavni hrani s teletino.

Upoštevati je potrebno tudi, ali je hrana v omaki ali ne, saj so omake ponavadi močnejšega okusa.

Temnemu mesu se prilegajo vina z veliko tanina, ergo črna vina, ki imajo že po naravi »težak« karakter. Vina s sadnim okusom pa sodijo k slani hrani. Pri sladici pa moramo paziti, da je vino slajše kot sladica, saj se v nasprotnem primeru zgodi, da ima vino kisel okus. Predvsem k sladicam s sadnim in kremnim nadevom z izbiro sladkega belega vina ne morete zgrešiti.

In kaj bi izbrali k našim AVE dobrotam? Kljub temu da ste izvedeli nekaj osnovnih smernic za trajen zakon vina in hrane, smo za vas prosili enologa Uroša Valcla, da k vsaki AVE dobroti priporoči vino, s katerim je zlata obletnica zagotovoljena. Pa na zdravje in dober tek!

Kliknite na katerikoli AVE dobroto in poglejte, katero vino priporoča Uroš.