Kako marinirati meso in zakaj ga sploh marinirati?

11. 01. 2018Marsikdo, ki se je že kdaj lotil mariniranja mesa, je to storil v prepričanju, da marinade meso mehčajo, v resnici pa je njihov osnovni namen, da meso obogatijo z dodatnimi aromami. Če torej želite, da bo meso, ki ga pripravljate, ravno prav mehko, potem raje izberite pravi kos mesa za način priprave, ki ste si ga izbrali in z marinado le oplemenitite njegov okus. Z marinadami lahko obogatite okus vseh vrst mesa, marinirate pa lahko celo ribe, tofu in zelenjavo.

Kakšne marinade poznamo?

Za mariniranje mesa uporabljamo različne vrste marinad:

• Suhe marinade pripravljamo iz mešanice začimb in posušenih zelišč, s katerimi na hiter in preprost način izboljšamo okus predvsem rdečega mesa. Meso v tem primeru vpije eterična olja začimb in zelišč.
• Paste so nekakšen podaljšek suhih marinad. Pripravimo jih iz zelišč in začimb, ki jim dodamo kanček tekočine. Običajno je to olje ali pa fino nasekljan česen oziroma ingver, ki spusti ravno dovolj vlage, da se vse sestavine sprimejo skupaj.
• Tekoče marinade vsebujejo, kot že ime nakazuje, več tekočine. Običajno vsebujejo kakšno kislo sestavino, kot so kis, limonin sok, vino ali jogurt, ki so ji dodane začimbe in olje.

Kako dolgo marinirati meso?

Če mesa ne nameravate peči vsaj 20 minut po mariniranju, ga postavite v hladilnik. Celi kosi mesa, kot so pečenke in zrezki, se lahko pokriti v hladilniku marinirajo od 12 do 24 ur. Za manjše kose mesa so dovolj že 2 do 3 ure.

Če uporabljate suho marinado ali pasto, jo v meso vtrite vsaj 20 minut pred pečenjem. Vtrite jo dobro, da bo meso res enakomerno prekrito z njo.

Kako peči marinirano meso?

Če ste meso marinirali v tekoči marinadi, ga pred pečenjem nekoliko popivnajte s čisto papirnato brisačko, saj bo sicer prevlažno in se ne bo dobro zapeklo. Nikar ne polivajte mesa z marinado, ko ga že pečete. Če želite ohraniti sočnost, potem ga raje občasno premažite z marinado tako, da uporabite čopič, a nikoli tik pred zaključkom pečenja.

Kako marinirati različne vrste mesa?

• Piščanec – marinirate lahko celega piščanca ali le njegove dele. Če v meso naredite nekaj zarez ali pa ga na različnih mestih nekoliko prebodete z vilicami oziroma ga narežete na manjše koščke, se bo meso lepše prepojilo z marinado. Če boste prej odstranili kožo, se bo meso z marinado napojilo še bolj intenzivno. V osnovi sta za mariniranje piščančjega mesa dovolj že 2 uri, čeravno ga lahko pokritega v marinadi v hladilniku pustite tudi do 2 dni.
• Govedina – najboljše je marinirati čvrstejše dele govedine, v marinadi pa jih lahko hranite do 24 ur.
• Ribe – ribe, pa tudi morske sadeže, kot so školjke, je priporočljivo marinirati zgolj 30 minut do največ 1 ure, sicer uničimo strukturo mesa.

Še nekaj nasvetov za dobro mariniranje:
• Če le lahko, meso začnite marinirati že en večer prej, preden ga nameravate peči. Tako bo v marinadi ostalo dovolj časa, da se navzame vseh arom začimb in zelišč.
• Če meso puščate v marinadi, ga raje shranjujte v hladilniku kot na sobni temperaturi.
• Če meso marinirate v plastičnih vrečkah namesto v posodah, se bo marinada bolj enakomerno razporedila, vi pa boste porabili manj časa za pomivanje posode.
• Če meso marinirate v posodi, slednjo vedno zaprite s pokrovom.
• Ostankov marinade, v kateri ste marinirali surovo meso, ne uporabljajte kot omako, če je niste prej povreli na ognju. Hladna marinada namreč vsebuje bakterije iz surovega mesa, te pa lahko »pokončate« šele na dovolj visokih temperaturah.
• Pri pripravi marinad dovolite domišljiji prosto pot in eksperimentirajte. Kombinirajte sestavine po lastnem navdihu in ustvarite svojo marinado z neponovljivim okusom!