Predlogi za lahkotne jedi

pripravila Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinični dietetik

Nekaj lahkih receptov, ki bodo popestrili vaše dni in pripomogli k boljšemu počutju:


Enostavna poletna zelenjavna enolončnica
za 6 oseb

250 g krompirja
100 g čebule
300 g paradižnika
200 g paprike
100 g koruze v zrnju
10 g olivnega olja
2 g česna
1 g začimb, soli
450 ml vode

Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga napol skuhamo in odcedimo. Čebulo in česen popražimo na olju, dodamo zelenjavo. Premešamo, dodamo 450 ml vode, segrejemo do vrenja, dodamo krompir. 

Čičerikini polpeti
za 6 oseb

100 g čebule
200 g korenja
780 g čičerike
1 jajce
5 g začimb, soli
60 ml olja
60 g moke

Čičeriko namočimo v vodi in pustimo stati čez noč. Kuhamo 2 uri, odlijemo in pretlačimo. Na kocke narezano čebulo prepražimo, dodamo nastrgano korenje pražimo še 10 minut. Vse sestavine zmešamo, moko dodajamo po potrebi, oblikujemo v polpetke. Polpetke ocvremo na vročem olju do zlate barve ali pečemo v pečici na peki papirju 20 minut.

Popečen piščanec z zelenjavo
za 4 osebe

400 g fileja piščanca
200 g pora
200 g rdeče paprike
10 g sezamovo olje
1 g začimbe, sol

Piščančji file popečemo. Por razpolovimo po dolžini in narežemo na kolute, narežemo rdečo papriko. Segrejemo olje, dodamo nasekljan česen, popečemo zelenjavo. Dodamo na trakove narezanega piščanca. Začinimo po okusu.


Zelenjavni muffini
za 6 oseb

50 g pora
50 g brokolija
100 g paprike
200 g moke 
5 g pecilnega praška
1 g soli, ingverja, pimeta, rožmarina
60 g kisle smetane
115 g kremnega sira
2 jajci
15 g parmezana

Zmešamo suhe surovine. Nasekljan por prepražimo, dodamo narezano papriko, kuha brokoli, obdelamo. Zmešamo tekoče sestavine. Vse zmešamo in pečemo 25 minut na 200stC. 

Losos v marinadi s sezamom
za 6 oseb

480 g lososa
200 g sezama
80 g soka limete
40 g sezamovega olja
40 g olivnega olja
2 g začimb

Marinada; česen, olje, limetin sok, poper, timijan. Mariniramo 1 uro. Fileje posolimo, povaljamo v sezamu, Pečemo na peki papirju v pečici 20-25 min na 200 stC.    


Testeninska solata
za 6 oseb


100 g polnozrnatih kuhanih testenin (peresniki)
100 g rdeče in zelene paprike
100 g korenja
100 g koruze
100 g paradižnika
80 g kisle smetane
2 g začimb, soli
limetin sok po okusu

Testenine ohladimo dodamo narezano zelenjavo, začinimo in predenemo kislo smetano ter svež limetin sok. Solati lahko dodamo na trakce narezano govedino ali svinjino.

Solata z bulgurjem
za 4 osebe

100 g bulgurja
120 g paradižnika
100 g cvetače
100 g brokolija
50 g kisle smetane
1 g začimb (kurkuma, poper, sol,...)
 limetin sok po okusu

Bulgur skuhamo in ohladimo dodamo narezano zelenjavo (cvetačo in brokoli hitro blanširamo), začinimo in predenemo kislo smetano ter svež limetin sok. Solati lahko dodamo na kocke narezanega piščanca in krotončke iz polnovrednega kruha. Krotončke pripravimo sami na kocke narežemo kruh popražimo v ponvi z olivnim oljem in česnom.
  
Ajdova pita s skuto in svežim jagodičjem
za 12 oseb 

150 g ajdove moke
50 g polnozrnate moke
5 g pecilnega praška
50 g kokosovega sladkorja
10 g vanilije v prahu
1 veliko jajce
75 g kokosovega masla
50 ml vode

nadev  
300 g skute
60 ml jajc
10 g javorjevega sirupa
180 g navadnega jogurta 
30 g pšeničnega zdroba
250 g svežih gozdnih sadežev
  
Sestavine za testo zmešamo in postavimo v hladilnik za 30 minut. Zmešamo sestavine za nadev . Ohlajeno testo razvaljamo in z njim obložimo pekač 20 cm za pite, testo v pekaču prebodemo, pečemo 10 minut, 200 stC. Vzamemo iz pečice in dodamo nadev, pečemo še 15 min. Pito ohladimo okrasimo s svežim jagodičjem. Postavimo v hladilnik za nekaj ur. Da se nadev popolnoma ohladi.


Grški jogurt s oreščki, datlji in ribezom
za 4 osebe

40 g mandljev
70 g datljev
30 g lešnikov
20 g kakava v prahu
10 g kokosovega sladkorja
20 g masla
10 g vode
80 g grškega jogurta
60 g ribeza


Na lističe narezane mandlje zmešamo z drobno nasekljanimi datlji, dodamo mlete lešnike, neoslajen kakav, kokosov sladkor in raztopljeno kokosovo maslo ter vodo, zmešamo. Razporedimo v 4 kozarce, dodamo dve žlici grškega jogurta in povrhu okrasimo z svežim ribezom. Ohladimo v hladilniku.

Priporoči Priporočaj
X

Pošlji prijatelju

Natisni Natisni

Recepti

Imate vprašanje za nas?