Naš velikonočni hren prihaja z Goričkega

Čas, ki je pred nami, pomeni konec postnega časa in pripravo na največji krščanski praznik,  Veliko noč. To je čas poslavljanja zime, simbol nekega novega začetka (prihod pomladi), je pa tudi čas ohranjanja tradicije velikonočnega zajtrka, ki je družinski obred pri verujočih in pri neverujočih.

Za Veliko noč se pripravljajo najboljše dobrote. Izbrani del mesa (šunka), jajca (pobarvana ali ne), kruh, potica in seveda tudi hren, ki s svojo ostrino zaokroža velikonočni zajtrk.
V snovanju ponudbe ob velikonočnih praznikih smo v Skupini Panvita z veseljem ugotovili, da Vam pri sestavljanju velikonočnega zajtrka lahko poleg šunke ponudimo tudi hren.

Hrena sicer ne pridelujemo sami, za nas to delajo naši kooperanti na Goričkem, v vaseh Večeslavci, Pertoča, Ropoča in Sv. Jurij. Z vso skrbnostjo smo izbirali te pridelovalce, saj hočemo Vam, našim kupcem, ponuditi le najboljše. Izbrani kooperanti, med njimi najstarejši Jožef Kolar, ki se s pridelavo hrena ukvarja čez 30 let. Izkušnje Jožeta in ostalih pridelovalcev, naša strokovna pomoč  kakor tudi naravne danosti v okolju Krajinskega parka Goričko, sestavljajo skupek ugodnih dejavnikov  (zemlja, klima, znanje). Rezultat tega je izjemen hren, ki Vam ga ponujamo.

Hren, (lat.  Armoraica rusticana), ki ga ponujamo, je avtohtoni gorički tip hrena, ki je bil pred 37 leti prinešen iz sosednje avstrijske Štajerske. Skozi leta so naši kmetje z lastno selekcijo izbirali korene, ki najbolje uspevajo v Goričkem klimatu. Brez težav lahko trdimo, da gre za avtohtoni tip, ki je bil z desetletja dolgo selekcijo pridobljen prav v tem delu Krajinskega parka Goričko.

Težka, močno ilovnata tla, kjer pridelava hrena zaradi tipa zemljišča nikakor ni enostavna, daje  korenom izjemen okus in primerno ostrino, ki jo boste začutili, ko ga boste pripravljali. Poleg ostrine, ki je posledica izhlapevanja eteričnih olj (gorčične kisline), ima hren vsaj dvakratnik  vitamina C napram limoni, kar je v  času grip in prehladov  še posebej dobrodošlo. Omenjena ostrina je skozi zgodovino stalno opevana, po ljudskem izročilu naj bi »prepihala« duha. Poleg tega so olje z naribanim hrenom uporabljali tudi kot nadomestek penicilina, predvsem za zdravljenje vnetih ušes in kratkotrajnih vročin.

Hren je s svojimi sestavinami izjemno koristen za naš organizem, poleg tega pa seveda izjemnega okusa.

Skupaj z našimi kooperanti smo za Vas pripravili hren. Gre za sveže orani hren, ki je bil nekaj dni pred tem, ko je prišel na police, še v zemlji. S tem hitrim postopanjem smo uspeli korene ohraniti sveže, Vam pa omogočili popolne kulinarično užitke.
Zaradi njegove svežine se lahko pojavijo rdeče lise na korenih pri daljšem skladiščenju. Slednje so posledica naravne zaščite korena pred izhlapevanjem. Te rdeče lise niso škodljive, kvečjemu so odraz svežine korena in tudi dejstva, da v skladišču in pred pakiranjem ne uporabljamo nobenih kemičnih sredstev za beljenje ali stabilizacijo korena, ki je živa stvar. Če ga boste posadili, bo v večini primerov pognal korenine in nastala bo mogočna rastlina.

Prepustite pridelavo hrena ljudem, ki se z pridelavo hrena ukvarjajo že desetletja in ki to delajo  z vso skrbnostjo. Tako smo naredili tudi mi.
Počaščeni  bomo, če bo del Vaših družinskih kulinaričnih obredov v tem času tudi naš hren.
Ponujamo Vam ga v Mercatorju in nekaterih izbranih, manjših trgovinah po Sloveniji, seveda pa tudi v verigi naših AVE mesnih centrov.

Vam in Vašim najdražjim želimo blagoslovljene Velikonočne praznike.

Boug, žegnjaj!

Vaši pridelovalci Jože, Emilija, Štefan, Melita, Marijan in Matej ter tim RC Panonski vrt  Skupine Panvita
 

Priporoči Priporočaj
X

Pošlji prijatelju

Natisni Natisni

Recepti

Imate vprašanje za nas?