Vinska šunka Marof požela uspeh!

24. 10. 2017Šunka in vino. Že od nekdaj zmagovalni dvojec kulinarike. Na prvi pogled dva svetova, ki imata vsak svojo orbito, vendar od nekdaj nerazdružljiva.

Gre za dva elementa tradicionalne kulinarike, ki sta skozi zgodovino pomagala ljudstvu živeti in preživeti. Predvsem na področju Prekmurja, kjer klimatski pogoji narekujejo način pridelave, imata tako šunka kot vino posebno mesto v zavesti posameznika. Od rojstva, do smrti, preko porok in ločitev, ob setvi in žetvi, ob vseh pomembnejših dogodkih v življenju družbe, družine in posameznika, ko narava daje in ko narava jemlje, sta šunka in vino tesen spremljevalec znoja, skrbi, veselja, solz in smeha. Ker tudi šunko in vino daje narava.

Zaradi tega pri pripravi teh dveh dobrot narava ne odpušča napak. Tako je vedno bilo in je še sedaj. Način priprave se ne spreminja, je tak, kot je bil nekoč. Dobro šunko in dobro vino je možno narediti zgolj na pravilen način. Gospodar hiše je med svojimi prijatelji bil vedno ocenjen na podlagi tega, ali ima dobro šunko in dobro vino. Iz tega sledi, da je prav gospodar posvečal posebno pozornost pridelavi. To je bil njegov obraz.

Priprava vinske šunke ima tako dolgo zgodovino kot priprava šunke in pridelava vina. Funkcionalno je bil namen tovrstnega početja ohranjanje živila za daljše časovno obdobje, gastronomsko pa je bilo potrebno pokazati edinstven okus hiše. To tradicijo smo obudili in pripravili šunko, ki je najprej dva meseca odležala v najboljši modri frankinji. Vemo, da ima vino nešteto koristnih sestavin, ki jih tudi sodobna kemija ni uspela razčleniti. Pri mariniranju mesa alkohol izhlapi, ostale sestavine pa se spojijo in preidejo v meso najboljših domačih prašičev. Nato sledi postopek hladnega dimljenja in sušenja. Rezultat tega je vrhunski delikatesni izdelek s svojo specifično rdečo barvo in enkratnim okusom. Da pridemo do tega, potrebujemo čas, potrpežljivost in najboljše sestavine.

Šunko režemo na dva načina. Tanke rezine razvijejo takojšnji nekoliko lahkotnejši okus, tako imenovano klasično rezanje (na ca. 1 cm debele kose) pa je namenjeno gurmejem, ki želijo odkriti tudi skrite podrobnosti okusa. To zahteva nekoliko daljše žvečenje, da izdelek razvije svoj celotni bouquet in kompleksnejši okus, katerega začutimo v vseh delih ustne votline.

Vinska šunka je na pogled enostaven, vendar kulinarično kompleksen izdelek in zaradi tega ne prenese dodatnih intenzivnih dodatkov in prilog. Postrežemo jo skupaj z zelenjavo ali s sadjem blagega okusa, ki poudari, nikakor pa ne sme prevladati okusa šunke.