6 SOLATK ‒ maroška, azijska, slovenska …


Potrebujemo

Solata z mlado špinačo, ovsenimi kosmiči, s kumarami, z gorgonzolo in s prleško rolanco

  • 200 g mlade špinače
  • 80 g ovsenih kosmičev
  • 150 g svežih kumar
  • 80 g gorgonzole
  • prleško rolanco
  • sol in poper
  • jabolčni kis
  • olivno olje

Solata iz ajdove kaše z rdečim zeljem, domačim jabolčnim kisom, s popečenim kruhom in z bučno emulzijo

  • 100 g ajdove kaše
  • 250 g rdečega zelja
  • jabolčni kis
  • 2 rezini toasta
  • 15 g masla
  • 100 ml bučnega olja
  • 100 ml mleka
  • sol in poper

Solata iz sveže repe in prosene kaše

  • 200 g sveže repe
  • 80 g prosene kaše
  • 300 g rdeče paprike
  • balzamični kis
  • olivno olje
  • 100 g prekajenih reber AVE

Bang bang piščančja solata

  • bele tanke azijske rezance
  • glavico zelja
  • 1 oranžen koren
  • 1 svežo kumaro
  • 1 limeto
  • 100 g arašidovega masla
  • 3 jedilne žlice sladke čili omake
  • 1 žlico sojine omake
  • 1 žlico riževega kisa (ali bel balzamični)
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici sezamovega olja
  • kuhana piščančja prsa
  • mlado čebulo za okras

Maroška solata

  • 1 skodelico prosa
  • 20 g suhih brusnic
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 oranžno papriko
  • 1 čebulo
  • 100 g čičerike
  • 1 pomarančo
  • 20 ml balzamičnega kisa
  • kumino, ingver, peteršilj, cimet, sol in poper

Solata iz pečene pese in endivije

  • 4 kose rdeče pese
  • 20 ml olivnega olja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 50 ml belega balzamičnega kisa
  • 1 žlico medu
  • 1 žlico dijonske gorčice
  • 4 dcl olivnega olja
  • 100 g feta sira
  • 500 g mešane zelene solate
  • 2 kosa belgijske endivije
  • timijan, sol in poper

Oznake receptov:

  • ajdova kaša
  • budjola
  • čičerika
  • endivija
  • feta sir
  • gorgonzola
  • kruh
  • kumare
  • med
  • ovseni kosmiči
  • pesa
  • prosena kaša
  • rdeče zelje
  • repa
  • solata
  • špinača
  • zelenjava

6 SOLATK ‒ maroška, azijska, slovenska …

Zahtevnost
105 min Čas priprave
Št. oseb

Solata z mlado špinačo, ovsenimi kosmiči, s kumarami, z gorgonzolo in s prleško rolanco
Posodo napolnimo z listi špinače, na kolobarje narezano kumaro, na trakove narezano prleško rolanco, natrgano gorgonzolo in ovsenimi kosmiči. Dodamo olivno olje, jabolčni kis, sol in poper, premešamo in ponudimo.

Solata iz ajdove kaše z rdečim zeljem, domačim jabolčnim kisom, s popečenim kruhom in z bučno emulzijo
Najprej skuhamo ajdovo kašo. Med kuhanjem kaše s paličnim mešalnikom iz mleka in bučnega olja pripravimo bučno emulzijo. Nato v posodo zrežemo rdeče zelje, primešamo kašo, solimo, popramo in vse skupaj razporedimo po krožniku. Povrhu solato oblijemo z našo bučno emulzijo, dodamo na maslu popečene rezine toasta in ponudimo.

Solata iz sveže repe in prosene kaše
Najprej naribamo svežo repo ter papriko, primešamo kuhano proseno kašo ter na kocke narezana prekajena svinjska rebra, začinimo s črnim balzamičnim kisom in z olivnim oljem, premešamo in ponudimo.

Bang bang piščančja solata
Bang bang solato pripravimo tako, da rezine kuhanega piščančjega fileja zmešamo z rezanim zeljem, s korenčkom, kumaro in kuhanimi rezanci. Solati nato primešamo omako, ki jo pripravimo tako, da v ponvi raztopimo arašidovo maslo, ki mu primešamo še sladko čili omako, sezamovo olje, sojino omako in balzamični kis. Potresemo z zelenim delom sesekljane mlade čebule in ponudimo.

Maroška solata
Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo, dodamo suhe brusnice ter rezano papriko, začinimo s cimetom, kumino, poprom, z ingverjem, premešamo in odstavimo z ognja. Vse skupaj stresemo v posodo, v kateri imamo že pripravljeno proso in dodamo peteršilj ter čičeriko, katero smo predhodno namočili in skuhali. Nato pripravimo le še preliv iz olivnega olja, soka pomaranče ter belega balzamičnega kisa, premešamo in ponudimo.

Solata iz pečene pese in endivije
Zadnje, šeste solate pa se lotimo tako, da najprej v folijo zavijemo rdečo peso ter jo v predhodno ogreti pečici na 160 °C pečemo 40 minut. Med peko se lotimo priprave dresinga, tako da gorčici dodamo sok limone, med, olivno olje, beli balzamični kis, timijan, sol in poper in vse skupaj dobro premešamo. Ko je pesa pečena, jo zrežemo na kose ter na lističe natrgamo belgijsko endivijo ter mešano zeleno solato. Dodamo koščke feta sira, oblijemo z našim dresingom in ponudimo.

Pa dober tek!