AVE laks kare z rumenjakom in s slivami


Potrebujemo

  • 8 kom svinjskega kareja AVE (ca. 10 dag/kom)
  • 16 kom svežih sliv
  • 4 rumenjake
  • 20 dag češnjevega paradižnika
  • 10 dag korenja
  • 10 dag zelene (gomolj)
  • 1 srednje veliko čebulo
  • ščep soli in popra
  • žlico masla za opekanje
  • majaron in timijan

Oznake receptov:

  • čebula
  • češnjev paradižnik
  • korenje
  • majaron
  • meso
  • slive
  • timijan
  • zelena

AVE laks kare z rumenjakom in s slivami

Zahtevnost
30 min Čas priprave
Št. oseb

Če kupujemo kare na kosti, uporabimo le srednji del, tako imenovani laks kare.
V lonec nalijemo vodo in v njej pokuhamo narezano korenje, narezano čebulo in narezano zeleno. Tik preden zavre, dodamo majaron, timijan in sol. Kuhamo 5 minut in odstavimo. Pustimo, da se marinada ohladi. V ohlajeno marinado položimo kare in čez noč pustimo na hladnem.

Kare vzamemo iz marinade in pustimo, da se nekoliko odcedi. Jajcu odstranimo beljak in rumenjak položimo na žlico. Slive razpolovimo, odstranimo koščico in jih rahlo osolimo.
V ponvi ogrejemo maslo in vanjo položimo kare in slive. Enakomerno opečemo iz obeh strani.
Kare in slive položimo na krožnik, v odstavljeni ponvi pa opečemo še rumenjak. Paziti moramo, da se nam med peko ali pri prijemanju ne razlije. Na meso položimo rumenjak in ga obdamo s pečenimi slivami. Meso in rumenjak rahlo osolimo in popramo.

Kot dodatek postrežemo solato in paradižnik.