Belgija ‒ Flamska enolončnica in čokoladni mousse


Potrebujemo

Flamska enolončnica

  • 1 kg govedine AVE
  • 300 g čebule
  • ½ l temnega piva
  • 4 rezine belega kruha
  • 4 žlice gorčice
  • 2 žlici masla
  • 1 žlico kisa
  • 1 žlico marmelade
  • 3 nageljnove žbice
  • lovorjev list, timijan, sol in poper

Belgijski pomfri

  • 300 g krompirja
  • 200 g svinjske masti
  • 2 dcl olja

Čokoladni mousse

  • 200 g črne čokolade
  • 4 stepene beljake
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 dcl sladke smetane za stepanje
  • dodatki za posip: drobljena čokolada, cimet, vanilija, karamela, …

Oznake receptov:

  • beljak
  • čebula
  • čokolada
  • krompir
  • kruh
  • marmelada
  • meso
  • pečica
  • pivo
  • sladica
  • sladkor
  • smetana
  • svinjska mast

Belgija ‒ Flamska enolončnica in čokoladni mousse

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Za enolončnico na maslu popražimo čebulo, da ta postekleni in nato dodamo na kocke narezano meso, ki smo ga poprej tudi na kratko popražili na maslu, zgolj toliko, da je dobilo barvo. V ponev, v kateri smo na maslu popražili meso, nato zlijemo pivo, počakamo, da zavre, nato pa z njim zalijemo meso, ki se je medtem pražilo na čebuli. Dodamo še nekaj celih, tanjših rezin kruha premazanih z gorčico in jih pustimo plavati na površju, da same razpadejo. Začinimo s timijanom, lovorjevimi listi, soljo in poprom. Nato dodamo le še nageljnove žbice, kis in marmelado, rahlo premešamo in pustimo, da se kuha.

Med kuhanjem večkrat premešamo, čas kuhanja pa je odvisen od tega, kakšno meso uporabimo. Jed je pripravljena tedaj, ko je meso povsem mehko in kruh popolnoma razpade in zgosti juho.

Belgijski pomfri se pripravlja narezan na nekoliko debelejše rezine. Ocvremo ga v mešanici olja in svinjske masti v razmerju 2 : 1. Najbolj ključno pri pripravi belgijskega pomfrija pa je to, da ga najprej blanširamo na temperaturi 160 °C, nato ga poberemo iz ponve, ohladimo, šele potem pa ga ocvremo na 180 °C. Pomfri je pripravljen, ko rezine postanejo zlate barve, skorjica pa ravno prične postajati rjava.

Čokoladni mousse pa pripravimo tako, da stepenim beljakom dodamo sladkor, nato pa počasi in skrbno vmešamo čokolado, katero smo stopili v “bain marie” posodi in pazili, da temperatura ni presegla 45 °C.

Počakamo, da se ohladi, nato pa postrežemo v obliki cmočkov, poleg katerih ponudimo sladko smetano, po želji pa lahko potresemo bodisi z drobljeno čokolado ali s kakšnim drugim posipom.

Pa “smakelijk eten” ali po domače ‒ dober tek!