Bosna ‒ Sogan dolme in uštipki s kajmakom

Potrebujemo
Sogan dolme
- 500 g mletega govejega mesa AVE
- 150 g riža
- 10 večjih čebul
- 2 stroka česna
- korenje
- 3 žlice kisle smetane
- 3 žlice kisa
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 jajce
- sol in poper
Uštipki s kajmakom
- 30 dag moke
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- ščep soli
- 3 dcl mleka
- ½ l olja za cvrtje
- 250 g mladega kajmaka
Oznake receptov:
Bosna ‒ Sogan dolme in uštipki s kajmakom



60 min
Čas priprave




Za sogan dolme položimo čebule v vrelo vodo, katero smo prej solili in dodali malo kisa in kuhamo ca. 10‒15 minut. Nato s soljo in poprom mariniramo meso, primešamo jajce, drobtine in nekuhan riž. S tako dobljeno maso nato nadevamo kuhane čebule, katerim smo odstranili sredico.
Na olju nato popražimo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še polnjene čebule oziroma dolme, narezano korenje in nekoliko paradižnikove mezge. Po nekaj minutah zalijemo z vodo, tako da bodo dolme prekrite in v pokriti posodi kuhamo ca. 30‒45 minut.
Za uštipke pa najprej pripravimo maso iz moke, jajc, pecilnega praška, mleka in soli. Segrejemo olje in nato v njem ocvremo uštipke. Za enega zadošča 1 žlica mase. Postrežemo skupaj s kajmakom.
Navali narode!