Bosna ‒ Sogan dolme in uštipki s kajmakom


Potrebujemo

Sogan dolme

  • 500 g mletega govejega mesa AVE
  • 150 g riža
  • 10 večjih čebul
  • 2 stroka česna
  • korenje
  • 3 žlice kisle smetane
  • 3 žlice kisa
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1 jajce
  • sol in poper

Uštipki s kajmakom

  • 30 dag moke
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • ščep soli
  • 3 dcl mleka
  • ½ l olja za cvrtje
  • 250 g mladega kajmaka

Oznake receptov:

  • čebula
  • česen
  • jajce
  • kajmak
  • kisla smetana
  • meso
  • moka
  • riž

Bosna ‒ Sogan dolme in uštipki s kajmakom

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Za sogan dolme položimo čebule v vrelo vodo, katero smo prej solili in dodali malo kisa in kuhamo ca. 10‒15 minut. Nato s soljo in poprom mariniramo meso, primešamo jajce, drobtine in nekuhan riž. S tako dobljeno maso nato nadevamo kuhane čebule, katerim smo odstranili sredico.

Na olju nato popražimo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še polnjene čebule oziroma dolme, narezano korenje in nekoliko paradižnikove mezge. Po nekaj minutah zalijemo z vodo, tako da bodo dolme prekrite in v pokriti posodi kuhamo ca. 30‒45 minut.

Za uštipke pa najprej pripravimo maso iz moke, jajc, pecilnega praška, mleka in soli. Segrejemo olje in nato v njem ocvremo uštipke. Za enega zadošča 1 žlica mase. Postrežemo skupaj s kajmakom.

Navali narode!