Čevapčiči z omako iz kaper in s solato


Potrebujemo


Oznake receptov:

  • česen
  • čili
  • gorčica
  • jogurt
  • kapre
  • limona
  • mešano meso
  • meso
  • paprika
  • rukola

Čevapčiči z omako iz kaper in s solato

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Glede na število »jedcev« določimo količino čevapčičev. Pri grilu se velja držati nepisanega pravila, da je po osebi potrebno računati vsaj 250 g svežega mesa. Odvisno od priložnosti in trajanja piknika to količino povečamo po občutku.

Sarajevski čevapčiči so narejeni na osnovi govejega mesa in zaradi tega nekoliko bolj kompaktni od navadnih. Kombinacija navadnih in sarajevskih čevapčičev je dobrodošla takrat, ko želimo popestriti okuse čevapčičev na piknikih.

Čevapčiče pečemo na vročem žaru, vendar ne na direktnem ognju, ampak moramo ogenj odstaviti. Med peko jih ni potrebno zalivati. Sami čevapčiči vsebujejo tudi dovolj maščobe, zato jih ni potrebno dodatno mazati z oljem ali maščobo. Preden položimo čevapčiče na žar, naoljimo le žar.

Pečemo tako dolgo, da je zunanjost lepo zapečena notranjost pa mora ostati nekoliko rožnato rjave barve. Na tak način ohranjajo čevapčiči svojo sočnost in okus. Če jih prepečemo, bodo postali suhi in gumijasti.

Omaka
Kapre nasekljamo, dodamo jogurt, strt česen, sol, poper, malo gorčice in čili. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik.

Solata
Paradižnik in papriko narežemo na koščke, dodamo rukolo in vse skupaj  premešamo. V posodi skupaj zmešamo gorčico, limonin sok in olje. Dodamo sol in poper ter po okusu dodamo mlet čili. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo nekaj časa stati. S tem prelivom bomo začinili solato, tik preden jo postrežemo.

Pečene čevapčiče postavimo na krožnik, dodamo nekaj žličk omake in solato. Naenkrat spečemo le toliko čevapčičev, kot jih potrebujemo. Bolje je, da začnemo z manjšo količino in jih nenehno dodatno pečemo, tako da so vedno sveži in sočni.