DIETNI JEDILNIK ‒ Brokolijeva juha s kurkumo in žrebičkov file z makovo in s kavno skorijco na proseni kaši

Potrebujemo
Brokolijeva juha s kurkumo
- 3 brokolije
- 100 g šalotke
- 50 g zelene
- 50 ml sladke smetane
- sol, poper in kurkumo
Žrebičkov file z makovo in kavno skorijco na proseni kaši
- 800 g žrebičkovega fileja
- 50 g šalotke
- 50 g mletega maka
- 10 g mlete kave
- 20 g drobtin
- 100 g prosene kaše
- 2 jajci (samo beljaka)
- sol in poper
- olivno olje
Motovilec s sončničnimi semeni, česnom in pomarančo
- 200 g motovilca
- 50 dag sončničnih semen
- 5 strokov česna
- 200 ml olivnega olja
- 2 pomaranči
Oznake receptov:
DIETNI JEDILNIK ‒ Brokolijeva juha s kurkumo in žrebičkov file z makovo in s kavno skorijco na proseni kaši







Za brokolijevo juho narežemo in v vodi skuhamo brokoli, zeleno in šalotko. Večji del vode nato odlijemo, zelenjavo s preostalo vodo pa spasiramo s paličnim mešalnikom, dolijemo smetano, solimo in popramo.
Ob serviranju juho potresemo še s kurkumo.
Glavne jedi pa se lotimo tako, da na olju najprej povsem na kratko popečemo žrebičkov file (pol minute na vsaki strani). Nato na olju popražimo šalotko, dodamo proseno kašo, zalijemo z vodo in kašo skuhamo.
Med kuhanjem prosene kaše stepemo še beljake, v drugi posodi pa popražimo mak in kavo, odstavimo in dodamo drobtine. Naše rahlo opečene zrezke nato pomočimo v beljake, zatem pa še v drobtine s popraženim makom in kavo, nakar jih položimo v pekač in pečemo 5 minut pri 210 °C v predhodno ogreti pečici.
Na koncu pripravimo še motovilec, tako da mu dodamo nasekljan česen, sončnična semena, olivno olje, rahlo solimo ter začinimo s sokom stisnjene pomaranče.
Pa dober tek!