DIETNI JEDILNIK ‒ Brokolijeva juha s kurkumo in žrebičkov file z makovo in s kavno skorijco na proseni kaši


Potrebujemo

Brokolijeva juha s kurkumo

  • 3 brokolije
  • 100 g šalotke
  • 50 g zelene
  • 50 ml sladke smetane
  • sol, poper in kurkumo

Žrebičkov file z makovo in kavno skorijco na proseni kaši

  • 800 g žrebičkovega fileja
  • 50 g šalotke
  • 50 g mletega maka
  • 10 g mlete kave
  • 20 g drobtin
  • 100 g prosene kaše
  • 2 jajci (samo beljaka)
  • sol in poper
  • olivno olje

Motovilec s sončničnimi semeni, česnom in pomarančo

  • 200 g motovilca
  • 50 dag sončničnih semen
  • 5 strokov česna
  • 200 ml olivnega olja
  • 2 pomaranči

Oznake receptov:

  • brokoli
  • česen
  • meso
  • motovilec
  • pečica
  • prosena kaša
  • šalotka
  • sladka smetana
  • solata
  • zelenjava

DIETNI JEDILNIK ‒ Brokolijeva juha s kurkumo in žrebičkov file z makovo in s kavno skorijco na proseni kaši

Zahtevnost
40 min Čas priprave
Št. oseb

Za brokolijevo juho narežemo in v vodi skuhamo brokoli, zeleno in šalotko. Večji del vode nato odlijemo, zelenjavo s preostalo vodo pa spasiramo s paličnim mešalnikom, dolijemo smetano, solimo in popramo.

Ob serviranju juho potresemo še s kurkumo.

Glavne jedi pa se lotimo tako, da na olju najprej povsem na kratko popečemo žrebičkov file (pol minute na vsaki strani). Nato na olju popražimo šalotko, dodamo proseno kašo, zalijemo z vodo in kašo skuhamo.

Med kuhanjem prosene kaše stepemo še beljake, v drugi posodi pa popražimo mak in kavo, odstavimo in dodamo drobtine. Naše rahlo opečene zrezke nato pomočimo v beljake, zatem pa še v drobtine s popraženim makom in kavo, nakar jih položimo v pekač in pečemo 5 minut pri 210 °C v predhodno ogreti pečici.

Na koncu pripravimo še motovilec, tako da mu dodamo nasekljan česen, sončnična semena, olivno olje, rahlo solimo ter začinimo s sokom stisnjene pomaranče.

Pa dober tek!