Finska ‒ Karelijska enolončnica in juha iz jagodičevja

Potrebujemo
Karelijska enolončnica
- 300 g govejega hrbta AVE
- 300 g svinjskih reber s kožo AVE
- 200 g krompirja
- 150 g masla
- 150 g korenja
- 3 čebule
- sol, poper in lovorjev list
Hladna juha z jagodičevjem
- 6 dcl vode
- 300 g jagodičevja
- 150 g sladkorja
- 100 g jedilnega škroba
- 2 dcl stepene sladke smetane
Oznake receptov:
Finska ‒ Karelijska enolončnica in juha iz jagodičevja







Najprej izkoščičimo in na ca. 1 cm debele kocke narežemo meso ter ga popražimo na maslu le toliko, da dobi barvo.
Nato začnemo polniti kozico po sledečem vrstnem redu: najprej govedina, potem na kose narezana čebula, prav tako na kose narezano korenje in nato še svinjina. Zatem le še solimo in popramo, dodamo lovorjev list ter zalijemo tako, da bodo vse sestavine prekrite z vodo.
Tako napolnjeno kozico postavimo v pečico na 175 °C za vsaj tri ure. Preden je enolončnica gotova, skuhamo še krompir, ki ga nato celega in neolupljenega postrežemo kot prilogo.
Za sladico pa najprej skuhamo jagodičevje (večje jagode narežemo na manjše kose, tako da je vse jagodičevje približno enake velikosti). Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo, primešamo sladkor, nato pa še škrob, ki smo ga že predhodno zmešali z vodo. Še enkrat prevremo, ohladimo in natočimo v kozarce za vino. Preden postrežemo, povrhu nanesemo sladko smetano.
Pa “Hyvaa ruokahalua” ali po domače ‒ dober tek!