Francija ‒ Govedina po burgundsko in crepes suzette


Potrebujemo

Govedina po burgundsko

  • 1 kg govedine iz križa AVE
  • 200 g slanine AVE
  • 200 g šampinjonov
  • 4 rdeče čebule
  • 150 g korenja
  • 150 g masla
  • 1 l rdečega vina
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • šopek peteršilja
  • 1 žlico moke
  • 250 g testenin fetučini ali drugih testenin po želji

Crepes suzette

  • 1 jajce
  • 1,5 dcl mleka
  • ca. 100 g moke
  • 2 žlici sladkorja za karameliziranje
  • 1 žlico olja
  • sok ene limone
  • sok 1 pomaranče
  • ca. 0,5 dcl konjaka

Oznake receptov:

  • čebula
  • jajce
  • konjak
  • korenje
  • limona
  • meso
  • pomaranča
  • šampinjoni
  • sladkor
  • testenine
  • vino

Francija ‒ Govedina po burgundsko in crepes suzette

Zahtevnost
150 min Čas priprave
Št. oseb

Meso, zelenjavo in slanino zrežemo na kose. Meso nato pokapljamo z oljčnim oljem, ga na kratko popražimo na maslu in vzamemo iz ponve. V ponev sedaj namesto mesa stresemo čebulo, slanino, korenje in gobice ter še to popražimo. Rahlo solimo, potem pa zopet dodamo meso, ki smo ga že prej na kratko popražili ter zalijemo z vinom.

Še enkrat solimo, dodamo pa tudi poper in peteršilj. Pokrijemo in kuhamo približno eno uro. Nato malce moke zmešamo z vodo in tako dobljeno zmes z metlico vmešamo k naši jedi. Zopet pokrijemo in kuhamo še približno dvajset minut. Vmes imamo ravno dovolj časa, da skuhamo še testenine fetučini, katere postrežemo kot prilogo k naši jedi.

Za pripravo sladice pa najprej v mleko stepemo jajca, primešamo olje in moko, da dobimo maso in nato pričnemo s peko palačink. Ko so te pečene, v ponvi raztopimo maslo in povrhu potresemo sladkor, da le-ta karamelizira, nato pa zalijemo s svežim pomarančnim in limoninim sokom. Počakamo nekaj minut, nato pa dodamo v trikotnik zložene palačinke in povrhu zalijemo s konjakom. Takoj ko omaka zavre, prižgemo ogenj in vse skupaj flambiramo, nato pa odstavimo in postrežemo.

“Bon appetit” ali po domače ‒ dober tek!