Gorenjska krvavica s kremastim česnovim pire krompirjem


Potrebujemo

  • 4 gorenjske krvavice AVE
  • Svinjska mast
  • 1 kg krompirja
  • 3 stroki olupljenega in nastrganega česna
  • 1,5 kozarca polnomastne smetane
  • ¼ kozarca polnomastnega mleka
  • 2 žlici narezanega masla
  • Peteršilj
  • Sol
  • Poper

Oznake receptov:

  • klobasa
  • krompir
  • pire

Gorenjska krvavica s kremastim česnovim pire krompirjem

Zahtevnost
50 min Čas priprave
Št. oseb

Pečico naprej segrejemo na 200 °C. Gorenjske krvavice na več mestih prebodemo s kuhinjsko iglo ali zobotrebcem in jih položimo v pekač, pomaščen s svinjsko mastjo. Nato pekač vstavimo v segreto pečico. Krvavice pustimo peči približno 50 minut.

Sedaj se lotimo krompirja, ki ga najprej olupimo in narežemo. Nato v večjo posodo za kuhanje vstavimo krompir, česen, smetano, mleko in čajno žličko soli ter začnemo vsebino segrevati. Nato nekoliko znižamo temperaturo, zmes dušimo in vsake toliko premešamo, do trenutka, ko krompir postane mehak.

Krompir nato postavimo z ognja in ga mečkamo toliko časa, da postane vsebina povsem rahla. Na koncu vmešamo še malce popra in maslo.

Ko so gorenjske krvavice hrustljavo zapečene, jih skupaj s kremastim česnovim pire krompirjem postavimo na krožnik, ki ga okrasimo še s peteršiljem.

Mmm, tole bo slastno 🙂