Goveji roast beef s polnozrnato gorčico


Potrebujemo

Roast beef

  • 50 dag govejega roast beefa AVE
  • 10 dag polnozrnate gorčice
  • 5 dag piranske soli
  • 30 dag belušev
  • 30 dag mladega krompirja
  • oljčno olje
  • nekaj rezin slanine AVE

Zeliščna skorjica

  • 20 dag krušnih drobtin
  • peteršilj, česen, rožmarin in žajbelj
  • žlico kisle smetane
  • jajce
  • sol in poper

Preliv iz gorčičnih semen

  • polnozrnata gorčica
  • sol in poper
  • belo vino
  • kis
  • oljčno olje

Oznake receptov:

  • beluši
  • govedina
  • krompir
  • roast beef
  • slanina
  • zelišča

Goveji roast beef s polnozrnato gorčico

Zahtevnost
40 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej damo kuhat mladi krompir. Ko se ta kuha, mariniramo roast beef s piransko soljo, poprom in polnozrnato gorčico ter pustimo stati ca. 15 minut.

Nato se lotimo priprave zeliščne skorjice za roast beef. Peteršilj, česen, rožmarin in žajbelj najprej rahlo zmiksamo, dodamo krušne drobtine, kislo smetano, jajce, sol in poper ter nato še enkrat rahlo zmiksamo.

Pozornost za trenutek namenimo še belušem. Odrežemo jim spodnje konce in jih položimo v vrelo vodo, tako da vrhovi gledajo iz vode. Sedaj se zopet posvetimo roast beefu. Prerežemo ga na pol in obe polovici iz vseh strani na hitro popečemo. Povrhu ene polovice vtremo našo zeliščno zmes, nato obe polovici pokapljamo z malo oljčnega olja in položimo v pečico na 180 °C za ca. 15‒20 minut.

Med peko pečenke bo krompir kuhan, zato ga položimo v ponev, mu dodamo maslo in malo peteršilja ter rahlo pomešamo.

Pripravimo še preliv iz gorčičnih semen, soli, popra, belega vina, kisa ter oljčnega olja.

In že je čas za serviranje jedi. Kuhane beluše ovijemo v rezino slanine, poleg belušev dodamo nekaj listov solate, povrhu katerih razporedimo krompir in seveda rezine obeh različic našega roast beefa, ki smo ga po končani peki pustili stati ca. 15 minut.

Na koncu vse skupaj le še prelijemo z našo omakico iz gorčičnih semen in rahlo popramo.

Pa dober tek!