Gratinirane testenine


Potrebujemo

  • Ave piščančja prsa - file kocke
  • 500 g testenin (farfale/fusilli/peresniki …)
  • 250 g tortelinov
  • 0,5 l smetane za kuhanje
  • 1 srednje velika bučka
  • surov pršut (par fet)
  • 2 sirčka
  • riban parmezan (v vrečki)
  • po potrebi mleko
  • olje

Začimbe

  • sol
  • poper

Po želji

  • muškatni orešček
  • rdeča paprika
  • sveža bazilika

Oznake receptov:

Gratinirane testenine

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Priprava prve omake:

Pol bučke narežemo na kocke in jih prepražimo na olju. Ko se kocke prepražijo, dodamo Ave piščančja prsa v kockah, ki jih začinimo po okusu. Na nizkem ognju vse skupaj rahlo zapečemo. Nato dodamo 250 ml smetane za kuhanje, 1 sirček in malo parmezana. Če je omaka pregosta, dodamo mleko. Vse skupaj kuhamo 2 do 3 minute. 

Priprava druge omake:

Drugo polovico bučke prav tako narežemo na kocke, jih prepražimo in dodamo začimbe po okusu. Ko so kocke prepražene, dodamo na koščke narezan pršut in za zgolj nekaj sekund vse skupaj prepražimo. Nato dodamo 250 ml smetane za kuhanje, sirček in malo parmezana. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z mlekom. Omako pokuhamo (2-3 min.).

Nato skuhamo testenine in torteline. Ko je vse skuhano. polovico prve omake vmešamo med testenine, polovico druge pa med torteline. Vse skupaj damo v posodo za pečenje, po vrhu prelijemo s preostalo omako, potresemo s parmezanom in naribanim sirom ter damo v pečico, ki jo segrejemo na 250 stopinj. Pečemo 10 do 15 minut, da se sir na vrhu lepo zapeče. Ko je pečeno, lahko na vrh dodamo še svežo baziliko. 

OPOZORILO

Paziti moramo, da omaka ni pregosta. Jed mora biti sočna, v pečici pa se dodatno izsuši. Če je omaka pregosta, bo jed suha.