Grčija ‒ Grške mesne kroglice s tzatziki omako in sladica ‒ grški jogurt z orehi


Potrebujemo

Grške mesne kroglice

  • 50 dag mletega mešanega mesa AVE EKO
  • 10 dag feta sira
  • sol in poper
  • meto
  • drobtine
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 pločevinko paradižnikovih pelatov
  • 1 svež paradižnik
  • 0,3 dcl grške pijače ouzo
  • 1 dcl oljčnega olja
  • grške testenine (rižki)

Tzatziki

  • 3 dcl grškega jogurta
  • 1 manjšo svežo kumaro
  • 1 majhno rjavo čebulo
  • sol in poper
  • sveži koper
  • oljčno olje
  • 2 žlici vinskega kisa

Grški jogurt

  • 3 dcl grškega jogurta
  • 1 pest orehov
  • 3 žlice timijanovega medu

Oznake receptov:

  • čebula
  • česen
  • feta sir
  • grška hrana
  • jogurt
  • kumara
  • meso
  • orehi
  • paradižnik
  • testenine
  • uzo
  • začimbe

Grčija ‒ Grške mesne kroglice s tzatziki omako in sladica ‒ grški jogurt z orehi

Zahtevnost
40 min Čas priprave
Št. oseb

Mletemu mešanemu mesu dodamo dve jajci, sol, poper, meto, oljčno olje, čebulo ter drobtine in vse skupaj zgnetemo v maso, kateri na koncu dodamo tudi nekaj ouza. Med pripravo mase pristavimo slano vodo za naše rižke, ki jih bomo postregli kot prilogo.

Maso oblikujemo v kroglice, ki jih rahlo povaljamo v moki in nato popečemo na segretem oljčnem olju.

Medtem ko se naše kroglice pečejo, se lotimo priprave tzatzikija. Najprej naribamo kumaro, ki jo rahlo osolimo in pustimo stati ca. 15 minut. Nato jo dodobra ožamemo, dodamo grški jogurt, česen, poper, koper, oljčno olje in žličko vinskega kisa po potrebi.

Ko so kroglice pečene, jih odstavimo, v isti ponvi pa popražimo še nekaj čebule, kateri dodamo nasekljan paradižnik in nato še pelate. Premešamo in zopet dodamo kroglice, ki smo jih smo prej odstavili, ter kuhamo v pokriti posodi na zmernem ognju še nekaj minut. Po želji lahko kroglicam dodamo tudi nadrobljen feta sir, s katerim naše kroglice rahlo granitiramo.

Medtem v vrelo vodo stresemo rižke, ki jih med kuhanjem dodamo malenkost naše omake in oljčnega olja.

Preostane nam le še priprava sladice. Grškemu jogurtu dodamo pest orehov ter timijanov med in slavni grški jogurt je pripravljen.

“Kali oreksi” ali po domače ‒ dober tek!