Gruzija ‒ Hačapuri in satsivi


Potrebujemo

Hačapuri

  • 500 g moke
  • 100 g feta sira
  • 100 g kozjega sira
  • 100 g mozzarelle
  • 2 dcl jogurta
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 2 jajci
  • 2 žlici masla
  • sol

Piščanec s satsivijem

  • 1 cel piščanec AVE EKO
  • 200 g orehov
  • strok česna
  • pol žličke žafranike
  • žličko soli
  • sok granatnega jabolka
  • ca. 2 dcl tople vode

Marinada – Adžika

  • mleto papriko
  • sušene paradižnike ali paradižnikovo mezgo
  • česen, koriander, poper, koper, sol in olje

Oznake receptov:

  • jajce
  • jogurt
  • meso
  • pečica
  • sir
  • zelenjava

Gruzija ‒ Hačapuri in satsivi

Zahtevnost
80 min Čas priprave
Št. oseb

Za hačapuri najprej iz moke, soli, sladkorja, jogurta, jajc in kvasa zmesimo testo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut. Testo nato oblikujemo v nekoliko debelejše palačinke, katere bogato nadevamo s sirnim nadevom, ki ga pripravimo tako, da skupaj zmečkamo 3 vrste sira: feta sir, kozji sir, mozzarello in jajce. Palačinko nato iz vseh strani navzgor zavijemo okoli nadeva, da dobimo hlebčke. Te zatem malce pregnetemo, da se sirni nadev lepo vmesi v testo, nato pa jih zopet razvlečemo v palačinke in popečemo z obeh strani na vročem maslu.

Piščanca mariniramo z adžiko, tj. gruzijsko marinado iz mlete paprike, sušenih paradižnikov, česna, koriandra, popra, kopra, soli in olja ter ga položimo v predogreto pečico na ca. 180 °C za približno eno uro. Ko je pečen, ga pustimo, da se malce ohladi, nato pa ga razrežemo in postrežemo skupaj s satsivijem.

Ko se piščanec peče, pripravimo še satsivi, tj. omako za piščanca. Slednjo pripravimo tako, da zmeljemo orehe in česen, dodamo žličko žafranike, nato pa mešamo in postopoma, po občutku, dodajamo toplo vodo, da dobimo željeno gostoto. Na koncu dodamo še žličko soli in pa malce soka granatnega jabolka.

Pa “gaamos” ali po domače ‒ dober tek!