Hrvaška ‒ Istrska fritaja, pražena jetrca s polento in fritule


Potrebujemo

Fritaja s šparglji in panceto

Istrske fritule

  • 1 skodelico jogurta
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijin sladkor
  • 1 skodelico sladkorja
  • 1,5 skodelico moke
  • rozine

Jetrca na žaru s polento in tržaško omako

  • 50 dag jetrc AVE
  • 10 dag čebule
  • 2 žlici olja
  • sol in poper
  • polento
  • tržaško omako
  • česen
  • oljčno olje
  • peteršilj
  • belo vino

Oznake receptov:

  • beluši
  • čebula
  • česen
  • jajce
  • jogurt
  • meso
  • moka
  • polenta
  • sladkor
  • vino

Hrvaška ‒ Istrska fritaja, pražena jetrca s polento in fritule

Zahtevnost
40 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo predjedi. Na segretem olju popečemo koščke slanine, pancete in belušev, rahlo solimo in popramo, dodamo še jajca, dodobra premešamo, odstavimo z ognja, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo.

Nato pozornost posvetimo pripravi naše sladice ‒ istrskim fritulam. Najprej stepemo jajca, katerim dodamo sladkor, moko, rozine, pecilni prašek, jogurt in vanilijin sladkor, vse skupaj dobro premešamo, iz mase oblikujemo fritulice in jih nato ocvremo v vročem olju. Ocvrte pustimo stati nekaj minut, da se odcedijo in ohladijo, nato jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Na koncu pripravimo še glavno jed. Sesekljano čebulo popražimo na vročem olivnem olju. Ko čebula postekleni, dodamo jetrca ter pražimo. Med praženjem jetrc pristavimo vodo za polento in pripravimo tržaško omako, tako da na oljčnem olju popražimo česen, dodamo peteršilj in zalijemo z nekaj belega vina. Voda bo v tem času tudi že zavrela, zato vanjo vmešamo polento, kateri med mešanjem dodajamo tudi oljčno olje.

Sedaj bodo tudi naša jetrca počasi pripravljena za serviranje, zato jih odstavimo z ognja in postežemo v tržaški omaki poleg polente.

Dobar tek!