Italija ‒ Telečji ossobuco, brusketa tricolore in pistacijina pita


Potrebujemo

Telečji ossobuco

  • 1 kg telečje krače AVE narezane na kose
  • 100 g korenja
  • 100 g parmezana
  • 3 rdeče čebule
  • 2 paradižnika
  • 1 žlico masla
  • 0,5 dcl belega vina
  • oljčno olje
  • sol, poper, rožmarin in žajbelj

Pire krompir s parmezanom

  • 300 g krompirja
  • 1 dcl mleka ali smetane
  • ca. 50 g parmezana
  • 1 čajno žlico masla

Pistacijina pita ‒ testo

  • 300 g ostre moke
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • ca. 0,3 dcl belega vina

Pistacijina pita ‒ krema

  • 3 rumenjake
  • 100 g moke
  • 100 g sladkorja
  • ½ l mleka
  • 200 g mletih, nesoljenih pistacij

Brusketa tricolore

  • 8 kosov kruha
  • paradižnik narezan na kocke
  • mozzarella sir ali sir za žar narezan na kocke
  • 3 stroke česna
  • olivno olje
  • baziliko

Oznake receptov:

  • čebula
  • česen
  • jajce
  • korenje
  • krompir
  • kruh
  • meso
  • moka
  • paradižnik
  • parmezan
  • pistacije
  • sir
  • sladica
  • sladkor
  • začimbe

Italija ‒ Telečji ossobuco, brusketa tricolore in pistacijina pita

Zahtevnost
120 min Čas priprave
Št. oseb

Na oljčnem olju popražimo čebulo, da ta postekleni in ji nato dodamo narezan paradižnik in korenje ter kose mesa, ki smo jih prej marinirali z oljčnim oljem, soljo in poprom. Pokrijemo in kuhamo ca. eno uro. Proti koncu dodamo še rožmarin in žajbelj, zalijemo z belim vinom in primešamo še žlico masla.

Za prilogo se odlično poda pire krompir s parmezanom, katerega naredimo tako, da kuhan krompir zmečkamo, primešamo mleko ali smetano, malce masla ter parmezan. Dodobra premešamo in postrežemo.

Za pistacijino pito najprej iz jajc, masla, moke, sladkorja, pecilnega praška in kančka belega vina zamesimo testo, nato pa se lotimo še kreme. Slednjo pripravimo tako, da v vroče mleko najprej z metlico vmešamo moko, potem rumenjake in nato še pistacijo ter sladkor, ki smo ju predhodno zmleli skupaj.

Na zmernem ognju mešamo še približno 5 minut, nato pa pustimo, da se malce ohladi. Kremo nato zlijemo na testo, ki smo ga predhodno vgnetli v pekač. Na koncu povrhu razporedimo še ca. 0,5 cm široke trakove iz testa, tako da naredimo značilno mrežo za pite. Pito nato spečemo v predhodno ogreti pečici.

Brusketo tricolore pa pripravimo tako, da najprej na vroči ponvi z obeh strani na kratko popečemo rezino kruha. S svežim česnom nato premažemo kruh, ga obložimo z listi bazilike, na kocke narezanim paradižnikom in prav tako na kocke narezanim belim sirom ali mozzarello. Na koncu pokapljamo z olivnim oljem in postrežemo.

Pa “buon appetite” ali po domače ‒ dober tek!