Izrael ‒ Humus in kube v juhi iz blitve


Potrebujemo

Humus

  • 250 g čičerike
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlico nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici sezama
  • polovico limone
  • kurkumo, sol in poper

Juha z mesnimi kroglicami (kube) in blitvo

  • juho
  • 1 sesekljano čebulo
  • 3 korenčke
  • 1 šop blitve
  • pol decilitra limoninega soka
  • žlico in pol sladkorja
  • paradižnikovo mezgo
  • vodo
  • oljčno olje
  • 200 g pšeničnega zdroba
  • 800 g mletega govejega mesa AVE
  • 1 večjo sesekljano čebulo
  • 1 žličko baharat začimb
  • sol, poper in peteršilj

Oznake receptov:

  • čebula
  • čičerika
  • korenje
  • kurkuma
  • meso
  • peteršilj
  • sezam
  • začimbe

Izrael ‒ Humus in kube v juhi iz blitve

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo priprave tahinija za humus, tako da povsem na kratko popražimo sezam, katerega nato stresemo v mešalniku, dolijemo olje in zmiksamo. Sedaj se lahko lotimo humusa. Čičeriko, katero smo prej dan in pol namakali in dve uri kuhali, zmešamo v pašto in med mešanjem dodajamo vodo, v kateri se je čičerika kuhala. Proti koncu primešamo še sok limone, kurkumo, sol, poper in pa tahini. Humus nato v krogu razporedimo po robu krožnika, tako da naredimo nekakšen krater, na sredino pa dodamo cela čičerikina zrna. Začinimo, rahlo oblijemo z oljčnim oljem in ponudimo.

Pozornost sedaj posvetimo juhi. Na olju popražimo sesekljano čebulo, kateri nato dodamo na kolobarje narezano korenje, nato pa še blitvine liste. Ko vse skupaj prepražimo, zalijemo z vrelo vodo, dolijemo limonin sok, nato pa tekom kuhanja postopoma dodajamo še začimbe, paradižnikovo mezgo in sladkor.

Medtem ko se juha kuha, pripravimo še mesne kroglice oziroma kube. Testo zmesimo iz pšeničnega zdroba, vode in olja, kroglice pa pripravimo iz mletega mesa, v katerega vmešamo baharat začimbe, sol, poper, sesekljano čebulo in peteršilj. Mesne kroglice nato z mokrimi rokami zavijemo v testo in skuhamo v juhi.

Sedaj vse skupaj le še postrežemo in ponudimo.

“Be’te-avon” ali po domače ‒ dober tek!