Jagodova pita


Potrebujemo

Testo

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 250 g moke
  • mleko
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici vode
  • ščepec soli
  • meliso

Nadev

  • 500 g jagod
  • beli sladkor
  • meliso

Oznake receptov:

  • jagode
  • moka
  • pečica
  • pita
  • sladica
  • sladkor

Jagodova pita

Zahtevnost
120 min Čas priprave
Št. oseb

Maslo, sladkor in sol premešamo in nato masi dodamo moko, mleko in rumenjak. Vse skupaj na hitro ugnetemo, da po nepotrebnem ne ogrevamo testa. Testo postavimo za pol ure v hladilnik, da se ohladi. Ohlajeno testo razdelimo na na dva dela v razmerju 80 : 20. Večji kos testa bomo uporabili za spodnji del pite, medtem ko bomo manjši kos pite uporabili kasneje za trakove. Nato razvaljamo testo in položimo v pekač, katerega predhodno namažemo z margarino in posujemo z moko. Testo ponovno postavimo v hladilnik za ca. 15 minut.
Pečico nato segrejemo do 180 °C in vanjo damo ohlajeno testo. Testo pečemo do zlato-rumene zapečene barve, ga nato vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi.

Medtem jagodam odstranimo peclje, jih operemo in narežemo na ca. 2 mm debele rezine, katere razporedimo po testu.

Lističe melise narežemo na tanke laske ter jih umešamo v sladkor. Dodamo žličko vode in vse skupaj pristavimo na majhen ogenj in mešamo tako dolgo, da dobimo sladkorni sirup. S sirupom pokapljamo pito. Na vrh nadeva navzkrižno položimo 1 cm debele trakce, ki smo jih naredili iz testa za pito. Testo z nadevom nato ponovno postavimo za ca. 20 minut v ogreto pečico.

Pečeno pito vzamemo iz pečice, pustimo da se ohladi ter postrežemo hladno kot sladico po kosilu ali za malico ob kavi.