Jagodovi cmoki


Potrebujemo

Krompirjevo testo

  • 1 kg krompirja
  • ca. 300‒400 g moke (bela ostra)
  • 3 jajca
  • 80–100 g masla
  • žličko soli

Oznake receptov:

  • jagode
  • jagodovi cmoki
  • krompir
  • sladica

Jagodovi cmoki

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

V olupkih kuhan krompir olupimo, pretlačimo, mu dodamo maslo in ohladimo. Ohlajenemu krompirju primešamo jajca, moko, sol, testo čim hitreje zgnetemo.

Ohlajeno testo zvaljamo v rulado in vzdolžno prerežemo približno 2 cm široko. Vsak del testa dobro pregnetemo in z njim obdamo oprano in očiščeno jagodo tako, da oblikujemo cmok. Tako vsak del testa oblikujemo v cmok, v katerem je na sredini jagoda.

Na ogenj pristavimo slano vodo ter pustimo, da zavre. V vrelo vodo položimo cmoke ter jih kuhamo tako dolgo, dokler ne splavajo na površje.

V drugi posodi na ognju raztopimo maslo ter vanj nasujemo drobtine. Ko drobtine dobijo rjavkasto barvo v njih povaljamo cmoke.

Cmoke postrežemo, ko so še topli. Lahko jim dodamo sladkor ali pa jih pokapljamo z jagodovim prelivom.