Jagodovi kolački

Potrebujemo
Za 12 kolačkov
- 140 g zmehčanega masla
- 140 g rjavega sladkorja
- naribano lupino 1⁄2 limone
- 80 g polente
- 3 stepena jajca
- 140 g gladke moke
- 1 žličko pecilnega praška
- 1 žlico mleka
- 140 g narezanih jagod
Preliv
- 140 g sladkorja v prahu
- limonin sok
- 3 jagode, narezane na kockice
- jagode za okras
Oznake receptov:
Jagodovi kolački






Model za mafine z 12 vdolbinami obložimo s papirnatimi košaricami. Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi penasto zmešamo maslo s sladkorjem in z limonino lupino. Dodamo polento in še naprej mešamo, da se sestavine povežejo. Počasi dodajamo jajca in mešamo.
Moko pomešano s pecilnim praškom in jo na hitro s kuhalnico ali lopatko vmešamo v zmes. Masa je lahko grudasta zaradi polente, zato vanjo vmešamo mleko, da jo zrahljamo in dodamo nasekljane jagode. Maso razdelimo v papirnate košarice in pečemo 20 minut, da so kolački zlato pečeni in prožni na dotik. Nekaj minut jih ohlajamo v modelu, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico in do konca ohladimo. Ohlajene kolačke lahko v zaprti škatli hranimo dva dni, preden jih okrasimo in postrežemo.
S kolačkov previdno odstranimo papirnate košarice. Sladkor v prahu damo v skledo. Nasekljane jagode damo v drugo posodico z žličko limoninega soka. Z vilicami jih pretlačimo v mezgo. Zmečkane jagode skozi cedilo pretlačimo na sladkor. Po kapljicah dodajamo limonin sok in mešamo, da dobimo gosto tekočo glazuro. Kolačke pomakamo v sladkorno glazuro in takoj okrasimo z jagodami, narezanimi na rezine ali celimi, če so majhne. Preden postrežemo, malo počakamo, da se glazura strdi.