Jagodovi kolački


Potrebujemo

Za 12 kolačkov

  • 140 g zmehčanega masla
  • 140 g rjavega sladkorja
  • naribano lupino 1⁄2 limone
  • 80 g polente
  • 3 stepena jajca
  • 140 g gladke moke
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 1 žlico mleka
  • 140 g narezanih jagod

Preliv

  • 140 g sladkorja v prahu
  • limonin sok
  • 3 jagode, narezane na kockice
  • jagode za okras

Oznake receptov:

  • jagode
  • kolački
  • pečica
  • polenta
  • sladica
  • sladkor

Jagodovi kolački

Zahtevnost
45 min Čas priprave
Št. oseb

Model za mafine z 12 vdolbinami obložimo s papirnatimi košaricami. Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi penasto zmešamo maslo s sladkorjem in z limonino lupino. Dodamo polento in še naprej mešamo, da se sestavine povežejo. Počasi dodajamo jajca in mešamo.

Moko pomešano s pecilnim praškom in jo na hitro s kuhalnico ali lopatko vmešamo v zmes. Masa je lahko grudasta zaradi polente, zato vanjo vmešamo mleko, da jo zrahljamo in dodamo nasekljane jagode. Maso razdelimo v papirnate košarice in pečemo 20 minut, da so kolački zlato pečeni in prožni na dotik. Nekaj minut jih ohlajamo v modelu, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico in do konca ohladimo. Ohlajene kolačke lahko v zaprti škatli hranimo dva dni, preden jih okrasimo in postrežemo.

S kolačkov previdno odstranimo papirnate košarice. Sladkor v prahu damo v skledo. Nasekljane jagode damo v drugo posodico z žličko limoninega soka. Z vilicami jih pretlačimo v mezgo. Zmečkane jagode skozi cedilo pretlačimo na sladkor. Po kapljicah dodajamo limonin sok in mešamo, da dobimo gosto tekočo glazuro. Kolačke pomakamo v sladkorno glazuro in takoj okrasimo z jagodami, narezanimi na rezine ali celimi, če so majhne. Preden postrežemo, malo počakamo, da se glazura strdi.