Jajčevci po iransko, piščančji file s tatarskim biftkom in hruške v teranu s panna cotto


Potrebujemo

Jajčevci po iransko

  • 4 srednje velike jajčevce
  • 3 dcl čvrstega jogurta
  • 3 stroke česna (lahko tudi več)
  • nekaj žlic olivnega olja
  • sol in poper
  • 5 dag mletih orehov

Piščančji file s tatarskim biftkom v listnatem testu

  • 4 piščančje fileje AVE EKO
  • 20 dag tatarskega bifteka
  • 4 čajne žličke kisle smetane
  • sesekljan peteršilj
  • sol in poper
  • listnato testo
  • olje
  • 4 rumenjake
  • malo mleka

Hruške v teranu

  • 4 hruške
  • 8 dcl terana
  • cimet in klinčke
  • pomarančno lupino
  • sladkor (po okusu)

Panna cotta

  • 0,5 l sladke smetane
  • dve čajni žlički želatine v prahu
  • kavno žličko vanilijinega ekstrakta
  • ščepec cimeta
  • 6 dag sladkorja v prahu
  • olje za namastitev modelčkov

Oznake receptov:

  • česen
  • jajčevci
  • jogurt
  • meso
  • pečica
  • sladica
  • začimbe
  • zelenjava

Jajčevci po iransko, piščančji file s tatarskim biftkom in hruške v teranu s panna cotto

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Jajčevci po iransko
Za našo predjed jajčevce narežemo na pol centimetra debele kolobarje, posolimo in pustimo na cedilu, da odteče tekočina. Potem rezine splaknemo pod mrzlo vodo in jih osušimo.
V ponvi segrejemo olivno olje in opečemo jajčevce. Ko so lepo rumeni, jih zalijemo s toliko vode, da niso povsem pokriti. Na zmernem ognju jih dušimo okoli 10 minut, da nekoliko razpadejo.

Odstranimo olupek (lahko pa jajčevce olupimo, še preden jih narežemo na rezine) in jih z vilico zmečkamo. Še mlačnim dodamo mlete orehe, malo olivnega olja, solimo in popramo ter temeljito premešamo. Česen stisnemo in ga vmešamo v jajčevce, ko so hladni, pa vmešamo še jogurt in po želji še solimo in popramo, lahko pa dodamo tudi malo česna (vendar naj okus tega ne prevlada). V servirni posodi jajčevce po vrhu lepo poravnamo, damo na vrh žlico jogurta, dodamo nekaj orehov ter poškropimo z nekaj kapljicami olivnega olja.

Piščančji file v tatarskem biftku, ovitim z lisnatim testom
Glavne jedi se lotimo tako, da zrezke najprej rahlo potolčemo in jih brez začimb opečemo na maslu ali olju. Tatarski biftek zmešamo z malo kisle smetane in sesekljanega peteršilja, po želji lahko dodamo tudi gobe. Zrezke z obeh strani premažemo z biftkom z dodatki.
Listnato testo razvaljamo in razrežemo na pravokotnike oziroma takšne kose, da vanje lahko zavijemo zrezke z biftkom ter ga po želji potresemo z drobljenimi lešniki. Robove namažemo z vodo, da se testo med pečenjem ne odlepi. Preden damo paketke v pečico, jih premažemo z rumenjakom, razžvrkljanim z mlekom.

Pečemo na 180 °C okoli 30 minut, odvisno od pečice (testo mora biti zlato-rjavo zapečeno).

Hruške v teranu z mini panna cotto
Za pripravo sladice hruškam izdolbemo peščišče, jih olupimo, peclje pa pustimo. Damo jih v primerno posodo, prelijemo z vinom – morajo biti povsem pokrite, dodamo sladkor in začimbe ter na zmernem ognju kuhamo okoli pol ure in jih nato pustimo v vinu, da se ohladijo.
Potem hruške vzamemo iz tekočine, to pa precedimo in s sladkorjem v prahu segrevamo, da nastane gost preliv. Ko damo hruške na servirni krožnik, jih prelijemo s tem prelivom.

Za pripravo panna cotte pa damo v manjšo skledico želatino in jo razmešamo z dvema velikima žlicama smetane. Ostalo smetano skupaj z vanilijino esenco in cimetom segrevamo na ne premočnem ognju, da skoraj zavre. Ko se pojavijo prvi mehurčki na površini, smetano odstavimo in dodamo del smetane, razmešane z želatino in dobro razmešamo, da se želatina raztopi.

Nato z oljem namastimo modelčke in vanje vlijemo kuhano smetano. Ko se ohladi, jih damo v hladilnik za vsaj dve uri. Ko je masa strjena (biti mora rahla, trese naj se kot puding), jo iz modelčkov zvrnemo na krožnik in prelijemo z enim od prelivov.
Sadnega pripravimo tako, da na majhnem ognju razmešamo vino in sladkor ter dodamo spasirane maline, čokoladnega pa tako, da nalomljeno čokolado, vodo in sladkor na majhnem ognju stopimo, da je lepo tekoče in takoj prelijemo čez smetano.

Pa dober tek!