Latvija ‒ Goveji valjarčki in sir s kumino


Potrebujemo

Goveji valjarčki s krompirjem

  • 4 goveje zrezke AVE po 180 g
  • 300 g krompirja
  • 250 g slanine AVE
  • 200 g kisle smetane
  • 2 čebuli
  • korenje
  • 4 žlice krušnih drobtin
  • sol in poper

Sir s kumino

  • 500 g skute
  • 200 g masla
  • 5 l mleka
  • 2 dcl kisle smetane
  • 3 jajca
  • 1 žlico kumine
  • sol

Oznake receptov:

  • čebula
  • jajce
  • kisla smetana
  • krompir
  • meso
  • skuta
  • zrezek

Latvija ‒ Goveji valjarčki in sir s kumino

Zahtevnost
50 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo priprave sira. Mleko segrejemo na srednjo temperaturo, mu dodamo skuto in segrevamo naprej do temperature 82 °C (pomembno je, da mleko ne zavre). Med segrevanjem dodamo tudi sol in olje.

Ko se mleko greje, pozornost posvetimo valjarčkom. Goveje zrezke solimo, popramo in sladkamo, hkrati pa v ponvi segrejemo olje, na katerem nato popražimo na kocke sesekljano čebulo in slanino. Proti koncu dodamo še drobtine ali ržen kruh in zmešamo. Tako dobljeni nadev nato odstavimo z ognja, z njim premažemo zrezke in jih nato zvijemo v “valjarčke” in z zobotrebci spnemo na obeh koncih vsakega zrezka, da se ti ne odvijejo.

Valjarčke nato zopet popečemo na vročem olju, zalijemo z vodo, dodamo korenje in čebulo ter pustimo, da se vse skupaj duši. Na koncu dodamo še kislo smetano in premešamo.

V tem času bo tudi mleko doseglo željeno temperaturo, zato ga odstavimo z ognja in vlijemo v posodo, preko katere smo povrhu razpeli kuhinjsko krpo, ki bo imela vlogo cedila. Odteklo vodo odlijemo, sirno maso pa ovijemo v prej omenjeno krpo in položimo v posodo, da se dodobra odcedi in uleži (stati pustimo ca. 24 ur).

Proti koncu se lotimo še priloge za k našim valjarčkom. Na vročem maslu popražimo na kose narezan krompir, ki ga nato postrežemo skupaj z valjarčki in omako.

Preostane le še končno dejanje z našim sirom. Po 24 urah ga na vročem maslu kar se le da razdrobimo, primešamo rumenjake in kumino, dosolimo, vlijemo v model in položimo v hladilnik, da se dodobra ohladi. Ohlajenega vzamemo iz modela in postrežemo.

Pa dober tek!