Latvija ‒ Goveji valjarčki in sir s kumino

Potrebujemo
Goveji valjarčki s krompirjem
- 4 goveje zrezke AVE po 180 g
- 300 g krompirja
- 250 g slanine AVE
- 200 g kisle smetane
- 2 čebuli
- korenje
- 4 žlice krušnih drobtin
- sol in poper
Sir s kumino
- 500 g skute
- 200 g masla
- 5 l mleka
- 2 dcl kisle smetane
- 3 jajca
- 1 žlico kumine
- sol
Oznake receptov:
Latvija ‒ Goveji valjarčki in sir s kumino







Najprej se lotimo priprave sira. Mleko segrejemo na srednjo temperaturo, mu dodamo skuto in segrevamo naprej do temperature 82 °C (pomembno je, da mleko ne zavre). Med segrevanjem dodamo tudi sol in olje.
Ko se mleko greje, pozornost posvetimo valjarčkom. Goveje zrezke solimo, popramo in sladkamo, hkrati pa v ponvi segrejemo olje, na katerem nato popražimo na kocke sesekljano čebulo in slanino. Proti koncu dodamo še drobtine ali ržen kruh in zmešamo. Tako dobljeni nadev nato odstavimo z ognja, z njim premažemo zrezke in jih nato zvijemo v “valjarčke” in z zobotrebci spnemo na obeh koncih vsakega zrezka, da se ti ne odvijejo.
Valjarčke nato zopet popečemo na vročem olju, zalijemo z vodo, dodamo korenje in čebulo ter pustimo, da se vse skupaj duši. Na koncu dodamo še kislo smetano in premešamo.
V tem času bo tudi mleko doseglo željeno temperaturo, zato ga odstavimo z ognja in vlijemo v posodo, preko katere smo povrhu razpeli kuhinjsko krpo, ki bo imela vlogo cedila. Odteklo vodo odlijemo, sirno maso pa ovijemo v prej omenjeno krpo in položimo v posodo, da se dodobra odcedi in uleži (stati pustimo ca. 24 ur).
Proti koncu se lotimo še priloge za k našim valjarčkom. Na vročem maslu popražimo na kose narezan krompir, ki ga nato postrežemo skupaj z valjarčki in omako.
Preostane le še končno dejanje z našim sirom. Po 24 urah ga na vročem maslu kar se le da razdrobimo, primešamo rumenjake in kumino, dosolimo, vlijemo v model in položimo v hladilnik, da se dodobra ohladi. Ohlajenega vzamemo iz modela in postrežemo.
Pa dober tek!