Litva ‒ Krompirjevi cmoki z mesom in hladna juha z rdečo peso


Potrebujemo

Cepelini

Juha iz rdeče pese

  • 300 g vložene rdeče pese
  • 1 l tekočega jogurta
  • 3 kuhana jajca
  • 2 mladi čebuli
  • 1 svežo kumaro
  • koper

Oznake receptov:

  • čebula
  • jajce
  • jogurt
  • kisla smetana
  • krompir
  • kumara
  • meso
  • ocvirki
  • rdeča pesa

Litva ‒ Krompirjevi cmoki z mesom in hladna juha z rdečo peso

Zahtevnost
120 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo priprave cepelinov. S soljo in poprom mariniramo meso ter mu primešamo na tanke koščke sesekljano čebulo in jajce in pustimo stati.

Nato en del krompirja skuhamo, preostali, sveži krompir pa zmeljemo v mešalniku in ga, kolikor se le da, odcedimo, da dobimo škrob. Kuhan krompir nato zmečkamo ter mu primešamo naš škrob in eno jajce, da dobimo gosto maso. Iz te mase nato obikujemo manjše palačinkice, ki jih nadevamo s prej pripravljenim mesnim nadevom, dobro zavijemo, oblikujemo v cepeline in skuhamo v vreli vodi.

Ko se cepelini kuhajo, pripravimo še omako. Na vročem olju popražimo čebulo, dodamo ocvirke, proti koncu pa primešamo še kislo smetano.

Kot zadnje pripravimo še juho. Rdeči pesi primešamo tekoči jogurt, malo vode, sol ter na koščke sesekljano mlado čebulo in kumaro. Preden postrežemo, dodamo v vsako skodelico še polovico trdo kuhanega jajca in povrhu potresemo s koprom.

Kot priloga k juhi se postrežejo rezine kuhanega krompirja, ki jih prav tako potresemo z nekaj kopra.

“Skanaus” ali po domače ‒ dober tek!