Makedonija ‒ Ohridski čomlek in sir v pečici


Potrebujemo

Ohridski čomlek

  • 500 g svinjine AVE
  • 500 g govedine AVE
  • 150 g korenja
  • 150 g čebule
  • 2 dcl rdečega vina
  • 150 g moke
  • 0,5 dcl vode
  • sol in poper
  • rdečo papriko

Za kruhov venec

  • vodo
  • moko
  • sol

Sir v pečici

  • 200 g šampinjonov
  • 200 g feta sira
  • 150 g paradižnikov
  • 100 g prekajene vratovine

Oznake receptov:

  • čebula
  • feta sir
  • korenje
  • meso
  • paradižnik
  • pečica
  • rdeča paprika
  • rdeče vino
  • šampinjon

Makedonija ‒ Ohridski čomlek in sir v pečici

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Za ohridski čomlek zrežemo meso na ca. 2 kubična centimetra velike kocke, ga mariniramo s soljo, rdečo papriko in poprom ter nato na kratko popražimo. Na večje kose narežemo še čebulo in korenje, nato pa tako meso kot zelenjavo stresemo v večjo posodo, dosolimo ter zalijemo z vinom in vodo. Rahlo popramo in potresemo z rdečo papriko, pokrijemo in zapečatimo rob posode s “kruhovim vencem” (venec iz testa, ki ga uporabimo kot tesnilo proti uhajanju pare). Posodo nato položimo v pečico na 180‒200 °C za vsaj 2 uri.

Za predjed sir v pečici pa narežemo gobe, paradižnik in vratovino in vse skupaj stresemo v ognjevarno posodo. Nato na rezine narežemo še sir in ga razporedimo povrhu, na sam vrh pa damo še dodatno rezino ali dve paradižnika. Položimo v pečico in pečemo na 200 °C dobrih 10‒15 minut.

Na zdravje!