Nemčija ‒ Krompirjeva juha s hrenovkami in krvavice s pire krompirjem in z jabolki

Potrebujemo
Krompirjeva juha s hrenovkami
- 2 svinjski hrenovki brez ovoja AVE
- 4 krompirje
- ½ čebule
- 1 žlico masla
- 1 zvrhano žlico kisle smetane
- majaron, muškat, sol in poper
- drobnjak
Krvavice s pire krompirjem in jabolki
- 2 para krvavic AVE
- 2 jabolki
- 4 večje krompirje
- limonin sok ene limone
- ščep cimeta
- ½ čebule
- žličko sladkorja
- žlico masla
- olje
Oznake receptov:
Nemčija ‒ Krompirjeva juha s hrenovkami in krvavice s pire krompirjem in z jabolki







Za juho najprej na maslu popražimo sesekljano čebulo, nato pa zalijemo s približno litrom vode in dodamo majaron, muškat, sol in poper. Premešamo in počakamo, da zavre. Nato dodamo še olupljen in na kose narezan krompir in kuhamo. Proti koncu vmešamo kislo smetano, povsem na koncu pa dodamo še na kolobarje narezane hrenovke, ki smo jih prej popražili na maslu in pa drobnjak.
Še enkrat premešamo in postrežemo.
Za glavno jed pa z oljem najprej rahlo prelijemo krvavice ter jih položimo v hladno pečico za ca. 50 minut. Nato pa damo v eno posodo kuhat olupljen in na kose narezan krompir, v drugo pa prav tako olupljena in na kose narezana jabolka.
Ko jabolka postanejo mehka, jim dodamo sladkor (po okusu), malce limoninega soka in cimet. Premešamo in kuhamo še ca. 10 minut. V tem času bo krompir tudi že kuhan, zato ga dodamo jabolkom in vse skupaj zmečkamo.
Na koncu na maslu popražimo še čebulo, ki jo nato postrežemo povrhu našega krompirjevega pireja z jabolki in s krvavicami.
Pa “guten appetit” ali po domače ‒ dober tek!