Ocvirkove pogače


Potrebujemo

  • 150 g mletih ocvirkov
  • 300 g moke
  • 2 rumenjaka (1 za končni premaz)
  • 1 - 2 žlici mleka
  • 15 g kvasa
  • beli poper
  • sol
  • maslo
  • sladkor

Oznake receptov:

  • kruh
  • meso
  • ocvirki

Ocvirkove pogače

Zahtevnost
150 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej malce ogrejemo mleko in vanj nadrobimo kvas. Pozor! Mleko naj bo mlačno in nikakor ne vroče. Ogretemu mleku in kvasu dodamo žlico moke in pol žličke sladkorja. Kvas v mleku pustimo vzhajati dobrih 10 minut. 

Nato v večjo skledo presejemo preostalo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nalijemo vzhajan kvas v mleku, okrog po moki pa posolimo in malce popopramo z belim poprom. Pozor! Pazite, da solite in poprate okrog jamice in ne v jamico. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kepo in položimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo s čisto krpo in pustimo na toplem vzhajati približno 1 uro. 

Medtem ko testo počiva, ocvirke zmeljemo na drobno, zmešamo skupaj z maslom in z malo moke. 

Po 1 uri testo razvaljamo in ga premažemo z mešanico iz ocvirkov. Nato testo zložimo. Desno stran prepognemo do sredine, prav tako levo stran. Do sredine prepognemo tudi spodnjo in nazadnje še zgornjo stran. Tako zloženo testo pustimo vzhajati še 15 min. Nato postopek ponovimo še vsaj dvakrat. Večkrat, kot boste postopek ponovili, boljše bodo pogače. 

Medtem pečico ogrejte na 180 °C in pekač premažite z maslom. Testo razvaljajte na debelino 2 cm in z modelčkom izrežite kroge. Kroge postavite v pekač, med njimi naj bo vsaj 2 prsta prostora, jih premažite z rumenjakom in pekač postavite v pečico za 20 minut. 

Po 20 min. se lahko prepustite pregrešno dobrim toplim ocvirkovim pogačam, ki so odličen prigrizek ob kozarcu dobrega vina.