Poljska ‒ Raca polnjena s kislimi jabolki in rabarbarina pita z jagodami


Potrebujemo

Raca s kislimi jabolki

  • 1 raco
  • 3 kislo jabolko
  • 200 g prosene kaše
  • 200 g kuhane rdeče pese
  • 2 žlici olja
  • Za marinado: med, majaron, sol, poper, kis

Rabarbarina pita

  • 200 g rabarbare
  • 200 g jagod
  • 300 g ostre moke
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek

Oznake receptov:

  • jabolko
  • jagode
  • marinada
  • meso
  • moka
  • pečica
  • prosena kaša
  • rabarbara
  • rdeča pesa
  • sladica
  • sladkor

Poljska ‒ Raca polnjena s kislimi jabolki in rabarbarina pita z jagodami

Zahtevnost
120 min Čas priprave
Št. oseb

Raco očistimo, mariniramo z medom, majaronom, kisom, soljo in poprom ter nato nadevamo z jabolki, ki smo jih predhodno olupili in narezali. Raco nato položimo v pekač in obdamo s preostalimi krhlji jabolk, potem pa pekač položimo v pečico za ca. 90 minut. Med peko je pomembno, da raco vsakih 15 minut rahlo oblijemo z maščobo, ki se bo tekom peke sproščala.

Za prilogo k raci bomo pripravili kašo z orehi. V razmerju 1 : 1 zavremo mešanico mleka in rahlo soljene vode, v katero damo kuhat kašo. Dodamo še nekaj drobljenih orehov in počakamo, da se skuha.

Poleg račke pa se odlično poda tudi naribana rdeča pesa, katero zgolj na hitro popražimo in postrežemo skupaj z račko in proseno kašo.

Za pripravo sladice pa najprej iz jajc, ostre moke, sladkorja, pecilnega praška in masla zmesimo testo in ga pustimo nekaj časa stati, nato pa ga vgnetemo v pekač. Zatem v vreli vodi blanširamo rabarbaro, ki smo jo prej narezali na koščke, odcedimo, rahlo karameliziramo in razporedimo po testu. Povrhu nato razporedimo še jagode, povrhu teh pa še posip, katerega zgnetemo iz ovsenih kosmičev, margarine in sladkorja. Na nas je sedaj le še, da pito v pečici spečemo in postrežemo.

Pa “smacznego” ali po domače ‒ dober tek!