Laura Kolšek: Praznični jetrni cmoki s čebulno omako in grahovim pirejem


Potrebujemo

  • 2 paketa jetrnih cmokov Ave
  • Žlica masla
  • 5 večjih rdečih čebul
  • 1dl rdečega vina
  • Žlička sladkorja
  • Sol
  • 800g zamrznjenega ali svežega graha
  • 3 žlice grškega jogurta
  • 300g sladkega krompirja
  • Olje za cvrtje

Oznake receptov:

  • chef
  • Fusion
  • Klasika
  • Laura Kolsek
  • Moderno
  • recept

Laura Kolšek: Praznični jetrni cmoki s čebulno omako in grahovim pirejem

Zahtevnost
45 min Čas priprave
Št. oseb

Recept je pripravila Food Blogerka Laura Kolšek

Z jetrnih cmokov odstranimo zavitek in jih 10-15 minut kuhamo v vreli vodi.

Rdečo čebulo nasekljamo na manjše koščke. V kozici stopimo maslo in dobro prepražimo čebulo. Dodamo žličko sladkorja, ščepec soli in dobro premešamo. Ko čebula zastekljeni, dodamo rdeče vino in povremo, da izhlapi alkohol. Čebulo na nižji temperaturi pražimo vse dokler ne izhlapi vsa tekočina.

Pripravimo si novo kozico in jo do vrha napolnimo z vodo. Vodo solimo in pristavimo na štedilnik. Počakamo, da voda zavre in dodamo (zamrznjen) grah, ki ga kuhamo 3-5 minut. Ko je grah kuhan, odcedimo vodo in dodamo dve do tri žlice grškega jogurta. S paličnim mešalnikom »zmečkamo« grah in naredimo grahov pire, ki ga lahko po okusu še dodatno solimo.

Na koncu pristavimo še kozico z oljem za cvrtje. Sladek krompir narežemo na tanke rezine v obliki kolobarjev in jih previdno cvremo v vročem olju, vse dokler ne postanejo zlato rjavi. Ko je krompir pečen, ga previdno vzamemo iz olja in ga postavimo na papirnate krpice, da se odcedi odvečno olje. Čips rahlo solimo.

Ko so jetrni cmoki kuhani, jih previdno odcedimo in jih za kratek čas postavimo na papirnato servieto, da se odcedi voda, v kateri smo kuhali cmoke. 

Na koncu vse skupaj serviramo na krožnik in uživamo v praznični jedi.