Romska kisla juha “Šuklizumi pača”, sladko zelje “Šah maz” in domači kruh

Potrebujemo
Domači kruh
- 75 dag moke
- 25 g svežega kvasa
- 3 čajne žličke soli
- približno pol litra mlačne vode
- 1 jedilno žlico olja
Romska kisla juha »Šuklizumi pača«
- 500 g piščančjih prsi AVE EKO
- 2 jajci
- 200 g jogurta
- 200 g korenčka
- sol in peteršilj
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 30 g moke
- 50 ml rastlinskega olja
Sladko zelje »Šah maz«
- 500 g govedine AVE
- 800 g mehkega zelja
- 500 g pelatov
- 4 paprike
- 2 čebuli
- 100 g jajčevcev
- česen, sol in poper
Oznake receptov:
Romska kisla juha “Šuklizumi pača”, sladko zelje “Šah maz” in domači kruh







Za “Šah maz” najprej na olju popražimo sesekljano čebulo, ko ta postekleni, dodamo rezine govedine, malce kasneje rezine jajčevcev, nato pa še rezano papriko, mehko zelje, sladko rdečo papriko v prahu ter sol. Zalijemo z vodo in kuhamo približno pol ure. Na koncu dodamo še pelate, čili, česen in poper, še enkrat zavremo in ponudimo.
Juhe “Šuklizumi pača” se lotimo tako, da damo v vročo vodo kuhat korenčke, nasekljan peteršilj in zeleno. Dodamo malce olja, začimbno mešanico, sol in piščančje meso ter kuhamo približno pol ure. Pred koncem kuhanja, meso in korenček poberemo iz juhe in oboje narežemo. Medtem iz sesekljane čebule, česna in moke naredimo prežganje, ki ga nato vmešamo v juho, da jo zgostimo. Na koncu dodamo še jogurt in jajce ter korenček in piščančje meso, ki smo ga poprej narezali, dobro premešamo in ponudimo.
Kruh pa pripravimo tako, da iz moke, kvasa, soli in vode zamesimo testo, ki ga nato pustimo pol ure vzhajati. Testo nato oblikujemo v manjše hlebčke, pustimo vzhajati še nekaj minut, zatem pa jih položimo v pečico na 250 °C in pečemo 20 minut. Ko so hlebčki pečeni, jih pustimo, da se malce ohladijo in jih nato ponudimo.
Pa dober tek!