Roast beef na žaru s hrenovim maslom in z beluši

Potrebujemo
Roast beef na žaru
- 4 uležane roast beefe AVE
- oljčno olje za mazanje
- sol in poper
Hrenovo maslo
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici naribanega hrena
- sol in sveže mlet črn poper
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
Beluši na žaru
- 500 g zelenih belušev
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žličko morske soli
- črn poper
- nastrgano lupino 1 limone
Oznake receptov:
Roast beef na žaru s hrenovim maslom in z beluši







Najprej pripravimo hrenovo maslo. Zmehčano maslo dobro zmešamo s kuhalnico, nato vmešamo vse druge sestavine. Razporedimo ga na sredino papirja za peko ali aluminijaste folije in ga s papirjem ali folijo oblikujemo v valj, zavijemo in na koncih dobro zapremo. Damo v hladilnik, da se strdi. Iz hladilnika ga vzamemo 15 minut pred uporabo in narežemo na polcentimetrske kolobarje. (V hladilniku ga lahko hranimo do 3 dni.)
Belušem odrežemo olesenele konce in spodnjo tretjino stebel olupimo. Stebla povaljamo v repičnem olju, solimo in popramo. Zložimo jih pravokotno na žar in jih med večkratnim obračanjem pečemo 7‒9 minut, da so ravno prav hrustljavo pečeni in kažejo rahle sledi žara. Pečene beluše pokapamo z repičnim oljem, potresemo z naribano limonino lupinico in črnim poprom.
Roast beef z obeh strani namažemo z oljem, solimo in popramo. Na vročem žaru jih pečemo 2‒3 minute na vsaki strani. Na vroče položimo rezine hrenovega masla in postrežemo skupaj z beluši. Zraven se priležeta tudi pečen krompir in zelena solata.