Slovenija ‒ Visoška pečenka in pohorska omleta


Potrebujemo

Visoška pečenka

  • 1 kg svinjskega kareja AVE brez kosti
  • 3 srednje velike korenčke
  • 2 čebuli
  • 1 strok česna
  • lovorjev list
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • pehtranove štruklje
  • jajca
  • skuto
  • kislo smetano
  • sol
  • testo
  • pehtran

Pohorska omleta

  • 1 jajce
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico gladke moke
  • 1 vanilijin sladkor
  • noževo konico pecilnega praška
  • 20 dag jagod ali drugega jagodičevja
  • 2 dcl sladke smetane za stepanje
  • sladkor v prahu za posip

Oznake receptov:

  • jagode
  • omleta
  • pehtran
  • pohorje
  • pohorska omleta
  • slovenska jed
  • štruklji
  • svinjska pečenka

Slovenija ‒ Visoška pečenka in pohorska omleta

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo naše pečenke. Meso mariniramo s soljo in poprom, vanj podolgem naredimo zarezo, ki jo nadevamo z na trakove narezanim korenjem in strtim česnom, vse skupaj povežemo z vrvico, obložimo s kosi čebule, oblijemo z oljčnim oljem in položimo v pečico na ca. 170 °C, za približno 40 minut. Ko je pečenka pečena, jo pustimo odležati nekaj minut, nato jo narežemo na rezine in postrežemo.

Za pehtranove štruklje najprej pripravimo nadev, tako da skupaj zmešamo jajca, skuto, kislo smetano in sol in ga razporedimo po testu. Solimo, posujemo s pehtranom, zvijemo v rolico, zavijemo v PVC folijo, rahlo prepikamo in damo kuhat v vrelo vodo. Ko so štruklji kuhani, jih narežemo na kose in postrežemo.

Pozornost sedaj namenimo še naši sladici ‒ pohorski omleti. Testo pripravimo iz jajca, sladkorja, gladke moke, pecilnega praška, vanilijinega sladkorja in masla ter ga vlijemo v ponev, v kateri smo predhodno segreli olje. Med peko narežemo jagode in stepemo smetano ter razporedimo po in okoli omlete, prepognemo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Dober tek!