Španija ‒ Paella valenciana in crema catalana


Potrebujemo

Paella Velenzia

  • 50 dag piščančjega mesa AVE
  • 50 dag zajčjega mesa
  • 30 dag riža
  • 10 dag ploščatega fižola
  • 10 dag svežega paradižnika
  • paradižnikovo mezgo
  • 3 stroke česna
  • 1 korenje
  • 1 rdečo papriko
  • 3 vejice svežega rožmarina
  • 2 žlički soli
  • 1 žličko žafranike
  • 1 žličko rdeče paprike
  • 4 žlice oljčnega olja

Crema Catalana

  • skodelico sladkorja
  • 8 rumenjakov
  • 7 dcl mleka
  • 3 dcl sladke smetane
  • strok vanilije
  • cimetovo palčko
  • 1 žlico koruznega škroba
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 žlico pomarančnega soka

Oznake receptov:

  • česen
  • fižol
  • jajce
  • korenje
  • meso
  • mleko
  • paradižnik
  • pečica
  • rdeča paprika
  • riž
  • rožmarin
  • sladka smetana
  • sladkor
  • žafran

Španija ‒ Paella valenciana in crema catalana

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Hkrati se lahko lotimo tako priprave paelle, kot creme catalane.

Za paello položimo meso na segreto oljčno olje, dodamo nekaj celih strokov česna, rahlo solimo in pustimo, da se peče. Ko meso dobi lepo barvo, dodamo stročji fižol, pustimo na zmernem ognju ca. 15 minut in vmes nekajkrat malo pomešamo. Po 15 minutah dodamo še bel fižol, sesekljan paradižnik, narezano papriko in korenje, žlico rdeče paprike, paradižnikovo mezgo, žafraniko in vročo vodo ter kuhamo še ca. pol ure (razmerje riž : voda mora biti 1 : 4). Po tem času dodamo še riž in kuhamo še nadaljnih 15‒17 minut, odstavimo in postrežemo.

Za cremo catalano pa najprej pristavimo mleko in medtem ko se slednje segreva, ločimo rumenjake od beljakov. Polovico sladkorja dodamo mleku, polovico pa rumenjakom. Jajca skupaj s sladkorjem penasto umešamo.
Mleku tekom gretja dodamo še vanilijo, cimetovo palčko in naribano lupinico ene limone. Tik preden mleko zavre, ga odstavimo in dodamo še kremo iz rumenjakov. Nato našo kremo vlijemo v ognjevarne skodelice. Nato posodo, v kateri so skodelice, napolnimo z vodo, tako da nastane vodna kopel. Položimo v pečico na 130 °C in pečemo ca. 20‒25 minut. Skodelice nato zložimo v hladilnik, da se naša krema ohladi, nato pa povrhu potresemo sladkor in ga s kuhinjskim vžigalnikom karameliziramo ter postrežemo.

“Boun provecho” ali po domače ‒ dober tek!