Švedska ‒ Kottbullar in semlor


Potrebujemo

Semlor

  • 300 g moke
  • 100 g marcipana
  • 1,3 dcl mleka
  • 2 dcl sladke smetane za stepanje
  • 1 jajce
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 vrečko suhega kvasa
  • 1 čajno žličko kardamoma
  • ščep soli

Kottbullar


Oznake receptov:

  • brusnična marmelada
  • čebula
  • jajce
  • kardamom
  • marcipan
  • meso
  • pečica
  • sladka smetana
  • sladkor
  • testenine

Švedska ‒ Kottbullar in semlor

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Za semlor najprej iz moke, jajca, kvasa, mleka ter žličke kardamoma in ščepa soli zamesimo testo, ki ga nato oblikujemo v mini žemljice. Te nato položimo v pečico in pečemo ca. 15‒20 minut pri 180‒200 °C. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih po sredini prerežemo, odstranimo nekaj sredice in nadevamo z nadevom iz marcipana, katerega smo pripravili tako, da smo marcipan zmečkali v malce mleka. Povrhu nanesemo še stepeno sladko smetano in pokrijemo s kapico, da dobimo podoben izgled kot pri princes krofih. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Za kottbullar pa najprej meso mariniramo s soljo in poprom ter vanj vgnetemo sesekljano čebulo. Tako pripravljeno maso potem oblikujemo v kroglice in popečemo na olju. Kot prilogo pa ponudimo v mleku, ki smo mu dodali malce moke in soli, kuhane testenine in pa brusnično marmelado.

“Smaklig maltid” ali po domače ‒ dober tek!