Švedska ‒ Kottbullar in semlor

Potrebujemo
Semlor
- 300 g moke
- 100 g marcipana
- 1,3 dcl mleka
- 2 dcl sladke smetane za stepanje
- 1 jajce
- 1 žlico sladkorja
- 1 vrečko suhega kvasa
- 1 čajno žličko kardamoma
- ščep soli
Kottbullar
- 500 g mletega mešanega mesa AVE EKO
- 3 večje čebule
- 300 g kratkih testenin
- 1 dcl olja
- 0,5 l mleka
- 1 žlico moke
- 200 g brusnične marmelade
- sol in poper
Oznake receptov:
Švedska ‒ Kottbullar in semlor







Za semlor najprej iz moke, jajca, kvasa, mleka ter žličke kardamoma in ščepa soli zamesimo testo, ki ga nato oblikujemo v mini žemljice. Te nato položimo v pečico in pečemo ca. 15‒20 minut pri 180‒200 °C. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih po sredini prerežemo, odstranimo nekaj sredice in nadevamo z nadevom iz marcipana, katerega smo pripravili tako, da smo marcipan zmečkali v malce mleka. Povrhu nanesemo še stepeno sladko smetano in pokrijemo s kapico, da dobimo podoben izgled kot pri princes krofih. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.
Za kottbullar pa najprej meso mariniramo s soljo in poprom ter vanj vgnetemo sesekljano čebulo. Tako pripravljeno maso potem oblikujemo v kroglice in popečemo na olju. Kot prilogo pa ponudimo v mleku, ki smo mu dodali malce moke in soli, kuhane testenine in pa brusnično marmelado.
“Smaklig maltid” ali po domače ‒ dober tek!