Svinjski kare z jabolčno omako


Potrebujemo

  • svinjski kare AVE
  • 3 dcl mleka
  • 2 žlički piranske grobe soli
  • 500 g belih krušnih drobtin
  • 4 stroke strtega česna
  • 2 žlički rožmarina
  • 2 žlički timijana
  • 1 dcl oljčnega olja

Jabolčna marinada

  • 1 kg jabolk (kiku ali topaz)
  • 3 dcl vode
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1 žlico jabolčnega kisa
  • ščepec pimenta

Oznake receptov:

  • česen
  • jabolko
  • kare
  • marinada
  • meso
  • začimbe

Svinjski kare z jabolčno omako

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Mleko in sol zmešamo v posodi in vanjo položimo kareje. Kareje mariniramo najmanj 1 uro.

Medtem v večjo kozico narežemo olupljena ter očiščena jabolka in dodamo ostale sestavine za jabolčno omako. Postavimo na ogenj, počakamo, da omaka zavre, ogenj zmanjšamo in kuhamo ca. 10‒15 minut ali toliko, da omako nekoliko reduciramo*. Omako odstavimo in pokrijemo.

Česen, rožmarin in timijan zmeljemo in zmešamo skupaj z drobtinami ter presujemo na večji krožnik.

Kareje vzamemo iz marinade, jih odcedimo in na obeh straneh povaljamo v drobtinah.

V ponvi ogrejemo olje ter vanjo položimo kareje. Ko kare na eni strani dobi zlato-rumeno barvo, ga obrnemo in ga opečemo še na drugi strani.

Kareje postrežemo skupaj s toplo jabolčno omako.

* Reduciranje pomeni odparevanje odvečne tekočine v procesu toplotne obdelave omak, marmelad in drugih jedi.