Svinjski vrat s figovim džemom


Potrebujemo

  • 1 kg svinjskega vratu AVE EKO
  • ščep timijana
  • vejico rožmarina
  • čajno žličko grobe soli
  • 1 žlici črnega popra v zrnju
  • 1 dcl oljčnega olja
  • 4 dcl rdečega vina
  • 1 kg svežih fig
  • 2 dcl vode
  • 0,5 kg sladkorja
  • 0,5 dcl limoninega soka

Oznake receptov:

  • džem
  • fige
  • meso
  • pečica
  • začimbe

Svinjski vrat s figovim džemom

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Timijan, rožmarin, poper in sol stremo v možnarju. Dodamo oljčno olje in vse skupaj dobro premešamo. Svinjski vrat z noževo konico nekajkrat prebodemo, nato na desko razprostremo folijo in ga položimo nanjo. S pripravljeno marinado ga enakomerno premažemo in ga zavijemo v folijo, tako da marinada ne izteka. Vse skupaj položimo za nekaj ur ali kar čez noč v hladilnik.

Figov džem
Fige operemo in jih narežemo na koščke. V veliko ponev vlijemo vodo in jo segrejemo. Po narezanih figah posujemo sladkor in dobro premešamo. V vročo vodo dodamo fige in limonin sok ter počakamo, da začne zmes počasi vreti. Zalijemo z rdečim vinom in kuhamo toliko časa, da se celotna masa začne lepo gostiti (ca. 1 uro). Ko je džem dokončan, ga odstavimo, prelijemo v skledo in ohladimo.

Svinjski vrat PIGI odvijemo iz folije in ga postavimo v ogreto pečico na 200 °C. Po ca. 15 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 °C in pečemo še ca. 1 uro. Ko je vrat pečen, ga pustimo za 10 minut odležati in ga nato narežemo na kolobarje.

Svinjski vrat postrežemo skupaj s figovim džemom.

Namig: Če nimamo svežih fig, lahko damo suhe fige, vendar dodamo približno 20 % več tekočine.