Svinjski vrat s figovim džemom

Potrebujemo
- 1 kg svinjskega vratu AVE EKO
- ščep timijana
- vejico rožmarina
- čajno žličko grobe soli
- 1 žlici črnega popra v zrnju
- 1 dcl oljčnega olja
- 4 dcl rdečega vina
- 1 kg svežih fig
- 2 dcl vode
- 0,5 kg sladkorja
- 0,5 dcl limoninega soka
Oznake receptov:
Svinjski vrat s figovim džemom







Timijan, rožmarin, poper in sol stremo v možnarju. Dodamo oljčno olje in vse skupaj dobro premešamo. Svinjski vrat z noževo konico nekajkrat prebodemo, nato na desko razprostremo folijo in ga položimo nanjo. S pripravljeno marinado ga enakomerno premažemo in ga zavijemo v folijo, tako da marinada ne izteka. Vse skupaj položimo za nekaj ur ali kar čez noč v hladilnik.
Figov džem
Fige operemo in jih narežemo na koščke. V veliko ponev vlijemo vodo in jo segrejemo. Po narezanih figah posujemo sladkor in dobro premešamo. V vročo vodo dodamo fige in limonin sok ter počakamo, da začne zmes počasi vreti. Zalijemo z rdečim vinom in kuhamo toliko časa, da se celotna masa začne lepo gostiti (ca. 1 uro). Ko je džem dokončan, ga odstavimo, prelijemo v skledo in ohladimo.
Svinjski vrat PIGI odvijemo iz folije in ga postavimo v ogreto pečico na 200 °C. Po ca. 15 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 °C in pečemo še ca. 1 uro. Ko je vrat pečen, ga pustimo za 10 minut odležati in ga nato narežemo na kolobarje.
Svinjski vrat postrežemo skupaj s figovim džemom.
Namig: Če nimamo svežih fig, lahko damo suhe fige, vendar dodamo približno 20 % več tekočine.