Trojček čevapčičev z ajvarjem in lepinjami


Potrebujemo

Trojček čevapčičev

Ajvar iz pečenih paprik

  • 1 kg rdečih paprik (sladkih ali pekočih, po želji)
  • 1 dcl olja
  • sol

Lepinje

  • 1⁄2 kg polbele moke tip 850
  • 1,5 dcl vrele vode
  • 40 g svinjske masti AVE
  • 20 g kvasa
  • 1⁄2 žličke sladkorja
  • 1⁄2 žličke soli
  • približno 1 dcl vode

Oznake receptov:

  • čevapčiči
  • domač ajvar
  • grill
  • tris
  • trojček
  • žar

Trojček čevapčičev z ajvarjem in lepinjami

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Za ajvar paprike operemo in dobro osušimo. Spečemo jih na žaru, med peko jih obračamo, da so po vseh straneh ožgane in nastanejo mehurji. Pečene pokrijemo in ko se ohladijo, jih olupimo ter jim odstranimo peclje in semena. Pustimo jih, da se odcedijo, nato jih zmeljemo v mesoreznici ali v sekljalniku. V veliki kozici pomešamo zmleto papriko z malo olja in zmes ob pogostem mešanju segrevamo na zmernem ognju. Med kuhanjem ajvarja postopoma dolivamo preostalo olje. Kuhamo ga 40‒60 minut, nato ga solimo.

Polbelo moko, iz katere bomo naredili lepinje, poparimo z 1,5 dcl vrele vode, jo premešamo, dodamo svinjsko mast in počasi ohlajamo. Kvas in sladkor raztopimo v malo vode. Ohlajeni moki primešamo raztopljen kvas in preostalo tekočino, solimo in zamesimo nekoliko redkejše testo. Gnetemo ga toliko časa, da se ne prijema več posode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati. Vzhajano testo pregnetemo in oblikujemo 6 hlebčkov, ki jih v dovolj velikem razmiku znova vzhajamo na pomaščenem pekaču. Vzhajane hlebčke sploščimo z dlanjo, da dobimo za prst debele okrogle zaplate testa. Po želji s topim delom noža po vrhu vtisnemo mrežast vzorec. Pečemo jih približno 10 minut v pečici, segreti na 220 °C. Lepinje se lepše spečejo, če jih pečemo v parni pečici ali pa na začetku peke z razpršilko večkrat poškropimo vročo pečico.

Čevapčiče spečemo na žaru in jih ponudimo z ajvarjem in lepinjami.

Če pripravljate večjo količino ajvarja za zalogo, ga vložite v kozarce za vlaganje. Kozarce segrejte v pečici, napolnite z vročim ajvarjem in takoj dobro zaprite.