Turčija ‒ Kebab in imam bayildi


Potrebujemo

Piščančji kebab

  • 500 g piščančjih stegen brez kosti AVE
  • 1 pomarančo ali limono
  • 1 dcl jogurta
  • šopek mete
  • koriander v zrnu
  • sezam
  • sol in poper
  • 100 g riža
  • žafraniko
  • zelenjavo za prilogo: čebulo, paradižnik, papriko, melancano
  • baziliko, koriander in peteršilj

Imam bayildi

  • 5 večjih melancan
  • 100 g feta sira
  • 100 g sušenih paradižnikov
  • 3 dcl jogurta
  • 2 stroka česna
  • 1 žlico sezama
  • oljčno olje
  • origano, sol in poper

Omaka z melancanami

  • 1 melancano
  • jogurt
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • sezam
  • česen
  • mlado čebulo
  • meto

Oznake receptov:

  • česen
  • feta sir
  • jogurt
  • melancana
  • meso
  • pečica
  • riž
  • sezam
  • začimbe
  • zelenjava

Turčija ‒ Kebab in imam bayildi

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo kebaba. Izkoščičena piščančja bedra mariniramo z jogurtom, sezamom, soljo, poprom svežim sokom pomaranče, oljem, koriandrom v zrnju in nekaj lističi mete ter pustimo stati ca. 15 minut.

Nato vzamemo palčke za nabodala in nanje nabodemo kose našega mesa ter rezine paprike, tako dobljena nabodala pa nato zložimo v pečico in pečemo pri 180 °C ca. 25‒30 minut.

Za prilogo bomo pripravili riž z žafraniko na zeliščnem oljčnem olju in pa popečeno zelenjavo. Riž popražimo na vročem olju, dodamo malo soli in žafraniko, zalijemo z vodo in skuhamo.

Zelenjavo (čebulo, paradižnik, papriko, melancano) pa narežemo na rezine in prav tako popražimo na vročem olju. Začinimo z baziliko, s koriandrom, peteršiljem in poprom.

Nato se lotimo še imam bayildija. Melancane narežemo na rezine, jih mariniramo z oljčnim oljem in soljo ter popečemo v pečici 10‒15 minut na 220 °C. Pečene melancane nato obložimo s sirom, sušenim paradižnikom in potresemo z origanom ter zavijemo. Tako dobljene zvitke nato pokapljamo z oljčnim oljem, sezamom in origanom ter pustimo stati v haldilniku ca. 30 minut.

Na koncu pripravimo še dve različni omaki. Za omako z melancanami v pečici 35–40 minut popečemo razpolovljeno melancano, marinirano s soljo, oljčnim oljem, poprom in sezamom. Meso melancane nato postrgamo iz lupine, speštamo, primešamo jogurt, origano in malo česna v prahu.

Za drugo različico jogurtove omake pa jogurtu primešamo sol, poper, sesekljano mlado čebulo, nekaj lističev mete in sesekljan česen.

Vse skupaj postrežemo in ponudimo.

Pa dober tek!