Ukrajina ‒ Juha rumex in žlikrofi z jabolki


Potrebujemo

Rumex juha

  • 300 g piščančjega hrbta AVE
  • 200 g krompirja
  • 15 dag korenja
  • 1 čebulo
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 2 žlici kisle smetane
  • 3 žlice olja
  • šopek rumex listov
  • sol
  • poper
  • koper
  • peteršilj

Ukrajinski žlikrofi z jabolki

  • 2 jajci
  • 2 žlici vode
  • 200 g moke
  • ščep soli
  • 2 jabolki
  • 4 žlice sladkorja
  • kislo smetano

Oznake receptov:

  • čebula
  • jabolko
  • jajce
  • kisla smetana
  • korenje
  • krompir
  • meso

Ukrajina ‒ Juha rumex in žlikrofi z jabolki

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Priprave juhe se lotimo tako, da damo očiščen in na manjše kose narezan piščančji hrbet v lonec z vodo in pristavimo na ogenj. Takoj zatem dodamo še na kocke narezan krompir ter lonec pokrijemo.

Na olju nato popražimo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še na kolobarje narezano korenje in pražimo. Na koncu primešamo še kislo smetano in vse skupaj stresemo v lonec, v katerem se že kuhata piščanec in krompir. Naši juhi sedaj dodamo le še rumex liste, naribano jajce ter začimbe (peteršilj, koper in poper), nato pa vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Za sladico pa najprej na tanko razvaljamo testo, ki smo ga zmesili iz jajc, moke, vode in ščepa soli. Koščke testa nato nadevamo z na drobno narezanimi in olupljenimi jabolki in sladkorjem ter zavijemo v žlikrofe. Žlikrofe potem skuhamo v vreli vodi, ko so kuhani, pa jih zložimo na krožnik, povrhu razporedimo kislo smetano, ki smo ji primešali sladkor in postrežemo.

Pa “smačnoho” ali po domače – dober tek!