Večhodni svečani meni


Potrebujemo

  • 100 g kodraste endivije
  • 80 g jetrne paštete AVE
  • 1 žlico olivnega olja s tartufi
  • 5 jajc (eno za paniranje in 4 za kuhanje)
  • 50 g moke
  • 50 g drobtin
  • 500 g govejega fileja AVE
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 80 g brstičnega ohrovta
  • 15 g masla
  • 80 g brusnične marmelade
  • 50 ml penine
  • 1 pest timijana
  • 100 ml rastlinskega olja
  • sol in poper

Oznake receptov:

  • brstični ohrovt
  • brusnična marmelada
  • jajce
  • meso
  • moka
  • penina
  • solata
  • timijan

Večhodni svečani meni

Zahtevnost
45 min Čas priprave
Št. oseb

Recept za svečani meni je sestavljen iz šestih stopenj, saj nas je zanimalo, kako se z nadgrajevanjem jedi spreminja izbira odgovarjajočega vina.

Pa poglejmo: najprej damo kuhat jajca. Medtem ko se ta kuhajo, olupimo brstični ohrovt in ga položimo v skledico. V drugi skledici v jetrno pašteto vmešamo maslo ter olivno olje s tartufi. V tretji skledici brusnični marmeladi dodamo penino, sol in poper. Četrto skledico napolnimo z na lističe natrgamo endivijo, natrgamo pa tudi malce timijana in ga nekaj vmešamo v rastlinsko olje. V peti skledici pa s preostalim delom mariniramo naš telečji file narezan na 1 cm debele zrezke.

Zrezke tudi malce popramo, nato pa na kratko popražimo na oljčnem olju. Medtem olupimo jajca, ki smo jih skuhali in jih paniramo z jajci, moko in drobtinami ter jih ocvremo v olju za cvrtje.

V skledico s timijanovim oljem na koncu dodamo še sol in poper ter vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, olupljen brstični ohrovt pa v prvi skledici začinimo z balzamičnim kisom.

Sedaj pa našo kompleksno jed po korakih serviramo in poleg vsakič izberemo tudi ustrezno vino.

Pašteto z olivnim oljem s tartufi ponudimo z endivijo ter Marof Chardonnayem 2012.

Če naši pašteti z endivijo dodamo še ocvrto panirano jajce, namesto Marof Chardonnaya poleg ponudimo raje Marof Renski rizling.

Če naši jedi dodamo še telečji file, se bo poleg najbolje podal Marof Zeleni silvanec.

Ko jedi dodamo še z balzamičnim kisom marinirane surove lističe ohrovta, namesto Zelenega silvanca raje ponudimo Marof Cuvée rdeče vino.

Tudi ob dodatku brusnične marmelade k naši jedi bo Marof Cuvée rdeče vino še vedno najboljša izbira, prav tako pa se bo odlično obnesel tudi, ko našemu krožniku dodamo še zadnjo komponento, to je timijanovo olje.

Naj vam tekne!