VELIKA NOČ ‒ Pečeno svinjsko pleče ter čokoladna potica


Potrebujemo

Pečeno svinjsko pleče z zelišči na korenčkovem pireju

  • 1 kg svinjskega plečeta AVE
  • 0,8 kg korenja
  • 1 dcl olivnega olja
  • 2 pomaranči
  • 100 ml sladke smetane
  • 30 g medu
  • rožmarin, timijan, peteršilj, sol in poper

Čokoladna potica ‒ testo:

  • 300 g moke
  • 160 ml mlačnega mleka
  • 3 dag kvasa
  • 1 vanilijin sladkor
  • malo soli
  • naribano lupino bio limone
  • žlico ruma
  • 5 dag sladkorja
  • 3 rumenjake
  • 8 dag stopljenega masla

Čokoladna potica ‒ nadev:

  • 250 g masla
  • 5 rumenjakov
  • ca. 150 g sladkorja
  • 300 g naribane čokolade
  • 200 g stopljene čokolade za kuhanje
  • sneg iz 4 beljakov
  • malo drobtin

Oznake receptov:

  • čokolada
  • korenje
  • meso
  • pečica
  • pire
  • potica
  • smetana
  • zelišča

VELIKA NOČ ‒ Pečeno svinjsko pleče ter čokoladna potica

Zahtevnost
120 min Čas priprave
Št. oseb

Najprej se lotimo čokoladne potice. Iz moke, rumenjakov, stopljenega masla, limonine lupinice, vanilijinega sladkorja malce soli ter kvasnega nastavka (ki ga pripravimo tako, da v mleko vmešamo sladkor in kvas) zmesimo testo. Položimo ga v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 60 °C za ca. 1 uro, da vzhaja.

Medtem ko testo vzhaja, se lotimo še nadeva, ki ga pripravimo tako, da z mešalnikom najprej zmešamo sladkor, maslo ter rumenjake, nato pa dodamo še stopljeno čokolado, malce ruma in sneg, ki ga pripravimo iz beljakov ter koščke nasekljane čokolade.

Na kuhinjski pult ali mizo potresemo nekaj moke in razvaljamo testo, ga premažemo z nadevom, zavijemo, položimo v pekač in pečemo ca. 1 uro na 200 °C v predhodno ogreti pečici.

Medtem ko se potica peče, pa pripravimo še glavno jed.

Za korenčkov pire najprej na malce olja povsem na kratko popražimo narezano korenje in čebulo, zalijemo z vodo, solimo in popramo in dolijemo lonček sladke smetane. Kuhamo približno pol ure, nato pa vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom in postrežemo kot prilogo naši pečenki.

Meso pa v celem kosu natremo s poprom, malce soli, na drobno nasekljanim rožmarinom, timijanom in peteršiljem ter ga na obeh straneh na kratko popečemo na malce olja, nato pa ga položimo v pečico in pečemo približno 2 uri na okoli 200 °C.

Dober tek!