Velikonočna šunka v testu s hrenom


Potrebujemo

  • tradicionalno kmečko šunko AVE
  • 500 g moke
  • 2 dcl tople vode
  • 0,5 l oljčnega olja
  • 1 jajce
  • 1 žlico soli
  • 1 srednje velik hren
  • 1 korenček
  • 1 pomarančo
  • 20 dag mascarpone sira
  • kislo smetano
  • kvas

Oznake receptov:

  • hren
  • jajce
  • kisla smetana
  • korenje
  • mascarpone
  • meso
  • moka
  • pečica
  • pomaranča
  • šunka

Velikonočna šunka v testu s hrenom

Zahtevnost
90 min Čas priprave
Št. oseb

Moko, kvas, olje, sol in vodo zmesimo v testo ter vanj zavijemo šunko, ki smo prej splaknili pod vodo in dodobra osušili. Naš zvitek nato premažemo s stepenim jajcem, položimo na pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki paprijem in damo v segreto pečico. Pečemo ca. 1 uro pri 170 °C.

Med peko pripravimo še nekaj različic domačega hrena.

Prva različica (hren s korenčkom in mascarponejem): v posodo naribamo hren in korenček, dodamo mascarpone in žlico jogurta ter zmešamo.

Druga različica (hren s pomarančo): naribamo hren in malo pomarančne lupine, poleg stisnemo pomarančni sok ter dodamo žlico kisle smetane.

Tretja različica (navadni hren): naribanemu hrenu dodamo le žlico oljčnega olja.

Ko je šunka v testu pečena, jo narežemo na rezine in serviramo skupaj s hrenom po izboru.

Pa dober tek!